ŽIVOTINJSKI VESELA 2010.

Životinje koje su nas ove godine nasmijale do suza

23.12.2010 u 07:44

Bionic
Reading

Sasvim bi bilo nepravedno da u moru pregleda i sukusa 2010. godine zanemarimo životinje, primjerice razroku oposumku koja ima neobičan pogled na svijet, medvjeda kojem je glava zapela u tegli, mačku koja je odgojila vjevericu i još niz drugih životinja koje su nam bez iznimke znale uljepšati dan

Kad dan provedete pišući ili čitajući crnu kroniku, deprimirajući se političkim aferama i pritom se iznervirate, jer je gotovo jedino što uz to možete pročitati jest vijest o friško osunčanom dekolteu žene Ice-T-ja, onda lajtmotiv dana može postati neka slatka mala živina koja recimo radi salto ili jednostavno ima velike oči dok gleda u kameru.

Ne zvuči pretjerano spektakularno i, dakako, ne spada u rubriku 'breaking news', ali najčešće je dovoljno zabavno da posvetimo koji trenutak prenošenju tih životinjskih budalaština. Kako su krzneni, pernati i ostali prijatelji pokazali zavidnu sposobnost u pravljenju gluposti, i to na dnevnoj i tjednoj bazi, tako smo odabrali samo dio nezaboravnih životinjskih poteza u 2010. godini.

Bizarnije ne može

Pingvin Ralph u svojem odijelu

Troy je šumska sova koja se najbolje osjeća na ruci sokolara Garetha Tonena u Andoveru u Velikoj Britaniji. Ova jednogodišnja ptica boji se ni manje ni više nego – visina. Naime, Troy je kao beba ispao iz gnijezda, a Gareth ga je primio i odgojio. No sad je na mukama jer sova ne želi poletjeti više od njegove visine. 'Mislim da ni ne zna da je sova. Pretpostavljam da misli da je mala verzija mene. Ja sam joj otac i majka u jednom', rekao je sokolar Tonen. Nadamo se da se Troy u međuvremenu osokolio i poletio barem na obližnju granu.

Upravo nakon što smo upoznali sovu koja boluje od akrofobije, na tapetu su došle životinje koje imaju problema s vremenskim prilikama. Tako su pingvinu Ralphu koji živi u dobrotvornoj ustanovi Marwell Wildlife u Hampshireu zaposlenici morali skrojiti odijelo koje ga može čuvati od sunca. Ralph, naime, svake godine zbog bolesti gubi sve perje pa je za ljetne mjesece dobio ronilačko odijelo skrojeno po mjeri da ne bi izgorio na suncu. Premda nije imao problema sa suncem, malog ždrala iz britanskog Cornwalla čuvari su spasili od invalidnosti tako što su mu naštrikali papučice. Njemu zbog urođene mane noge nisu dovoljno brzo jačale, ali se zahvaljujući zelenim papučama odvažio na vježbe hodanja.

Nakon nekoliko toplih, iako neobičnih priča, krajem kolovoza nas je iznenadila jedna koka iz Đelekovca pored Koprivnice. Nestašna je kokoš snijela jaje u obliku penisa koje je u županiji postalo pravi hit, a vlasnik vrckaste koke Mladen Međimorec odmah je zaključio da je jaje previše vrijedno da završi na tavi.

Odgojne mjere hvale vrijedne

Ozbiljnog pothvata uhvatila se jedna Indijka koja je na svoja njedra (doslovce) prigrlila tri dana staro tele koje je ostalo bez majke i nahranila ga svojim mlijekom. Nakon mjesec i pol dana dojenje je Chouthi Bai počela kombinirati s krutom hranom. Telac je nastavio rasti i ojačao, a Bai je u svom selu postala pravi heroj.

Premda su nas jednako razveselili Australac koji je naučio miševe surfati i Rus koji je nagovorio svog psa na ronjenje, puno su ipak bile zanimljivije one životinjske odgojne mjere, neobični spojevi koji ne poznaju ni vrstu, ni boju krzna.

Apsolutni je pobjednik u ovoj kategoriji mačka Emmy iz Mississippija koja je u svoje leglo prihvatila odbačenu bebu vjevericu. Hranila ju je kao i ostale mlade, čistila i vraćala na toplo ako bi otišla predaleko. No vjeverica je ubrzo počela pokazivati neobične posljedice ovog odgoja. Kad bi je vlasnica mačke Karen uzela u ruke, mali glodavac bi od užitka počeo presti.

Jednako neobična priča stigla je iz Kine gdje je kujica u zoološkom vrtu u kineskom gradu Hangzhou usvojila mlado sibirskog tigra. Tigrić Lucky se bez problema sprijateljio s njezinim štenetom i zasad je dovoljno malen za igru i maženje s oboje. Što će biti sljedeće godine kad Lucky nabaci koju stotku kilograma, ne želimo znati.

Smijanje do suza

Buldog u naslonjaču

Možemo se praviti da smo duhoviti, da znamo snimiti sjajne štosove skrivenom kamerom, ali u najsmješnijim videouracima uvijek sudjeluju životinje. Neke slučajno, a neke namjerno. Slučajno se u našim vijestima pojavio medvjedić kojem je zapela glava u tegli dok je kopao po smeću, a isto se desilo i jednom tvoru kojem je glava završila u tegli maslaca od kikirikija.

YouTube korisnike na juriš je osvojio buldog koji sjedi u naslonjaču poput čovjeka i krajnje smireno gleda televiziju. S daljinskim pored sebe, naravno. No prvak zabavnih internetskih videa nesumnjivo je japanski mačak Maru koji je po popularnosti prestigao i Christinu Aguileru. Očito su se korisnici zasitili zamamnih bokova i ljupkih dekoltea, draža im je mačka koja se ne može suzdržati kad vidi kutiju, nego mora uletjeti u nju, makar samo njuškom.

Životinjske šore nisu uvijek zabavna stvar, ali kad David svlada Golijata, onda je to vrijedno spomena. Kao u slučaju mačke iz Louisiane koja je uz nekoliko dobro smještenih udaraca otjerala dva aligatora koji su pokušavali izaći iz močvare. Naravno, pričalo se da se radi o mački Chucka Norrisa.

Oposumka Heidi

Ipak, treba spomenuti i štakora koji je zašamarao čak pet mačaka. Neke su, doduše, ostale hladne na njegovo divljanje, ali neke su se bez razmišljanja povukle pred ovim histeričnim neprijateljem. Ništa manje zanimljiv nije bio ni hrčak koji je dvojici Rusa demonstrirao kung fu. Bio je to bezuspješan pokušaj napada, ali hrabri mišić ipak dobiva medalju za upornost. S druge strane, ne možemo shvatiti dvije vrane koje su gotovo četiri minute promatrale šoru dvaju mačaka, obilazile oko njih i navijale. Ishod je ostao nepoznat, kao i to jesu li se ptice na koncu umiješale u borbu ili nisu.

Kao šećer na kraju, podsjećamo vas na dvije vijesti iz prosinca koje s nesuzdržanim smiješkom gledamo iznova. Glavni junak prve je koker španijel Teddy koji je zbog samo njemu poznatih razloga naučio gledati ukriž. Neki psi nauče sjesti, donijeti lopticu ili dati šapu, ali ne, Teddy na komandu pogleda ukriž. Kolika je moć kolačića!

Junakinja druge priče nema specijalnih znanja i sposobnosti, ona je jednostavno takva kakva jest - neodoljiva razroka oposumka koja ima neobičan pogled na svijet. Zove se Heidi i nevjerojatno podsjeća na štakora iz crtića 'Ratatouille'. Inače je jako mirna i svijet vidi dvostruko, a možda i trostruko.