NE GLEDAJ PREMA DOLJE

Jednogodišnja sova se boji visine

08.04.2010 u 11:38

Bionic
Reading

Troy je šumska sova koja se najbolje osjeća na ruci sokolara Garetha Tonena u Andoveru u Velikoj Britaniji. Naime, godinu dana stara sova boji se visina

Šumska sova Troy koju su podigli stručnjaci za ptice nakon što ju je majka ostavila kad je kao mala ispala iz gnijezda sad je u rukama sokolara Garetha Tonena koji pokušava naučiti mudru malu pticu kako letjeti. Troy ne voli visine i uglavnom leti u razini sokolara Tonena.

Ovu šumsku sovu nećete vidjeti na grani obližnjeg drveta osim ako se Gareth Tonen nije prije popeo na to stablo. Kao malo sramežljivo dijete Troy se uglavnom drži svog trenera, a zajedno provode dane u Zavodu za očuvanje sokola u Andoveru u Hampshireu.

Izvršni direktor zavoda Ashley Smith kaže da je sova po njegovom mišljenju zaboravila kako biti ptica zbog toga što nikad nije bila slobodna već je rasla u društvu ljudi, pa možda čak i na neki način misli da je čovjek. S obzirom da imitira Tonena u svemu što radi, jedini način da nauči loviti i letjeti je ako joj to sokolar prvo pokaže.

'Mislim da ni ne zna da je sova. Pretpostavljam da misli da je mala verzija mene. Ja sam joj otac i majka u jednom', kaže sokolar Tonen.

Tonen se sada redovno penje po ljestvama koje je strateški naslonio na drveće i doziva Troya koji onda dolijeće do njega. Uglavnom će poslije toga sam sletjeti, no ima dana kad ga gospodin Tonen mora nositi natrag na zemlju.

Svi u zavodu strpljivo čekaju dan kad će se Troy prvi put dovoljno ohrabriti i sam poletjeti.