SVE ZBOG KAMATA

Dolar prema euru na najnižoj razini u tri tjedna

11.10.2015 u 09:57

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara prema euru pao na najnižu razinu u posljednja tri tjedna jer je sve izglednije da američka središnja banka neće ove godine povećati kamatne stope

Dolar je prošloga tjedna oslabio prema europskoj valuti, pa je tečaj eura porastao 1,3 posto, na 1,1355 dolara, najvišu razinu u tri tjedna. No, prema japanskoj je valuti dolar ojačao. Njegova cijena dosegnula je 120,25 jena.

I euro je ojačao prema 'japancu', za 1,6 posto, na 136,60 jena.

Dolarov indeks kliznuo je drugi tjedan zaredom jer je zapisnik s rujanske redovne sjednice Feda podupro tezu da američka središnja banka vjerojatno neće podići kamatne stope prije iduće godine.

Fedova bilješka pokazala je da su dužnosnici zabrinuti da bi globalno gospodarsko usporavanje moglo naštetiti gospodarstvu SAD-a. Iako su istaknuli da vanjski potresi nisu zasad značajnije utjecali na gospodarstvo, odlučili su zadržati kamatne stope u rujnu na rekordno niskoj razini.

'Zapisnik s Fedova sastanka 17. rujna tržišta više iščitavaju kao sklonost popustljivoj monetarnoj politici, a ne njezinu zaoštravanju, što se dalo iščitati iz poruka nekolicine dužnosnika Feda koje su uslijedile nakon redovne sjednice', napisali su analitičari banke Barclays u bilješci klijentima.

Analitičari i trgovci devizama smatraju da će se jen dodatno naći pod pritiskom prodaja pred redovno zasjedanje Bank of Japan 30. listopada, kada se očekuje smanjenje dugoročnih prognozi za japansko gospodarstvo i kretanje potrošačkih cijena.

'I dalje očekujem da će BOJ dodatno olabaviti monetarnu politiku krajem listopada kada će vjerojatno smanjiti projekcije za gospodarstvo', smatra Yasunari Ueno, glavni ekonomist za tržišta valuta pri tvrtki Mizuho Securities.