financijska pismenost

Guverner s učenicima: Znanje o financijama, bilo bi dobro da je to dio nastave u školama

21.03.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Znanje o financijama trebali bi imati svi građani, a bilo bi i jako dobro kada bi to bio i dio nastave u školama, poručio je u četvrtak guverner HNB-a Borisi Vujčić nakon 8. velike učeničke debate u toj instituciji

Debata je u sjedištu HNB-a (Hrvatske narodne banke) okupila oko 200 sudionika, od kojih više od 180 učenika iz 20 škola iz 14 gradova, dok su ostali bili profesori, predstavnici HNB-a i Hrvatskog debatnog društva, s kojim u suradnji i organiziraju te debate.

Nakon debate guverner Vujčić je rekao da HNB godinama promovira financijsku pismenost mladih kako bi potkovaniji u tom području.

“Nažalost, do sada u školskom sustavu nismo imali predmet ili puno poduka tog tipa, a teško je reći i jesu li današnji mladi financijski svjesniji i pismeniji nego generacije prije 30, 40 ili više godina, jer nije bilo mjerenja, koje smo tek počeli provoditi. Zato i organiziramo debate s učenicima i studentima kojih je lani u HNB-u bilo više od deset tisuća, a i mi idemo u škole, jer je ta edukacija jako važna”, rekao je Vujčić.

Među ranjivim skupinama sada i migranti

Tema debate je svake godine druga, a ove je bila “Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija”, pri čemu su jedni zastupali stav da banke trebaju voditi računa o tim skupinama i na temelju svojih procjena prepoznati koje su to skupine, primjerice kod procjene kreditne sposobnosti.

Drugi su bili mišljenja da je bankama najvažnije stabilnost poslovanja i da se o tim skupinama treba voditi računa kroz socijalne politike.

Na kraju su se složili, kako je nakon debate izjavio viceguvrener HNB-a Bojan Fras, da banke mogu raditi samo ono što mogu, a ne ono što bi im se dodatno nametnulo u identifikaciji i pomaganju ranjivih skupina.

“To su razne zdravstvene i socijalne skupine, među kojima su sada i migranti, koji su u Hrvatskoj našli neki posao i možda i dom, i za njih su debatanti predložili da bi bilo dobro da banke osiguraju komunikaciju na njihovom jeziku, da im bolje objasne usluge koje nude i slično”, kazao je Hini Fras.

Ocijenio je i da su i učenici i debatanti iskazali visoku razinu znanja i razumijevanja teme, za što misli da je i rezultat dugogodišnjih HNB-ovih i nastojanja drugih financijskih institucija i ostalih u aktivnostima financijskog opismenjavanja u zemlji.

“Prema našim istraživanjima ta je pismenost sve bolja, dijelom i jer nove generacije sada stasaju u uvjetima tržišne ekonomije, za razliku od starijih”, komentirao je Fras.

U debatu su se na poticaj predsjednika Hrvatskog debatnog društva Petra Solde uključivali i učenici iz publike, od kojih je učenica prvog razreda V. gimnazije iz Splita medijima izjavila da im je dobrodošlo sve što su čuli.

“Tu je bilo i učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola, koji će ići i studirati, a znamo da to puno košta, pogotovo najam stanova. Zato je jako važno da se naša generacija, ali i ostali nauče financijski razmišljati i donositi dobre odluke. Za sebe mislim da donosim dobre odluke za svoj džeparac i nastojim ‘izbalansirati’ svoje troškove”, rekla je ta učenica.