ANALIZA VALUTA

Švicarski franak oslabio, dolar i funta u uzletu

02.03.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Kada je u pitanju valutno tržište, veljača je bila mnogo mirniji mjesec nego siječanj, no ipak se dogodilo nekoliko interesantnih pomaka, pokazuje najnovija analiza investicijske kuće Admiral Markets, specijalizirane za valutna tržišta

Švicarski franak je tijekom ovog mjeseca blago oslabio u odnosu na euro pa mu je vrijednost danas približno tri posto niža nego na početku veljače. U trenutku pisanja analize tečaj eura u odnosu na franak na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0700 što je približno 10 posto ispod razine od 1,2000 s početka godine.

Američki dolar je u odnosu na euro i većinu drugih valuta bio relativno stabilan cijeli mjesec, no pred kraj mjeseca je ponovo počeo jačati. U odnosu na euro, dolar je danas približno 1 posto jači nego na početku veljače te se nalazi vrlo blizu najviše razine u posljednjih 12 godina.

Britanska funta je također jačala u odnosu na euro i kunu te se sada nalazi na najvišoj razini još od 2007. godine.

Na dioničkim tržištima nastavio se rast od prethodnih mjeseci. SP500 indeks je tijekom veljače porastao 5,60 posto, a njemački DAX čak 7,40 posto.

Cijena zlata je za to vrijeme pala približno 5 posto, no posljednjih nekoliko dana raste. Trenutna cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.215 dolara po unci.

Za ovaj tjedan je najavljeno dosta važnih ekonomskih događa koji bi mogli uzrokovati nove pomake na svim financijskim tržištima, a najvažniji među njima su sastanci i konferencije za novinare centralnih banaka Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Eurozone.

Kakva kretanja očekivati u bliskoj budućnosti?

Švicarski franak će vjerojatno i u ovom mjesecu blago oslabiti budući da mnogi investitori koji su ga kupovali prije naglog jačanja sada zatvaraju svoje pozicije te prodaju švicarsku valutu. Osim toga, Švicarska centralna banka i dalje intervenira na tržištu i pokušava oslabiti franak, no sada s manjim iznosima i bez točno određene razine koju namjerava braniti.

Kada je u pitanju euro, više informacija o mogućem kretanju u narednim tjednima imat ćemo u četvrtak nakon konferencije za medije koju će održati Mario Draghi, guverner Europske centralne banke. Za vrijeme konferencije mogući su veliki i nagli pomaci od preko 1 posto u samo nekoliko minuta što trebaju na umu imati svi oni koji trguju kratkoročno.

Kod cijena dionica bi moglo doći do privremene korekcije, budući da je rast u posljednjih nekoliko mjeseci bio neodrživ.