DUG ĆE KOMPENZIRATI PLINOM?

Financijska policija češlja Inu

07.09.2009 u 20:30

Bionic
Reading

Financijska policija, zajedno s Carinom, u Ini utvrđuje stvarni dug prema državi. Proces je pri kraju, potvrđuje ministar financija Ivan Šuker. Inin dug navodno iznosi dvije milijarde kuna, no dug je, tvrde upućeni, mnogo veći

Špekulira se da financijski policajci i poreznici u Ini utvrđuju točne iznose i ročnost Inina duga po porezima i trošarinama, a kako bi se mogla naplatiti zatezna kamata od 14 posto.

Kako ministar gospodarstva Damir Polančec dogovara u ruskom Gazpromu nabavu novih količina plina, postoji teza da će vjerojatno dug državi Ina kompenzirati s dobivenim plinom.

Naime, vrijednost plinskog skladišta s plinom je 514 milijuna kuna, a toliko je država već platila Ini, ali plin iz tog skladišta država tek treba kupiti. Zato postoji tvrdnja, a koja čak nije ni bila isključena od Ine i Vlade, da će se plin preuzeti s novcem u vrijednosti duga koji Ina ima prema državi, odnosno dvije milijarde kuna, a vjerojatno i znatno više.

Međutim, gotovina je potrebna i državi i Ini te je stoga vjerojatnije da će Ina uz određene uvjete, također vezane uz konačni dogovor s Vladom oko plinskog biznisa, dobiti interkompanijski kredit od Mola kako bi riješila svoje dugove prema državi.

Iako se nikakva informacija iz Ministarstva gospodarstva nije mogla dobiti, vezano za jučerašnji put ministra Polančeca u Moskvu, poznato je samo da razgovori moraju definirati nove uvjete za nabavu plina za Hrvatsku u sljedećem razdoblju te načine plaćanja isporuke plina i jamce.

Razgovor je navodno dogovoren prilikom nedavna susreta premijerke Kosor s Putinom. Razgovori su bitni zbog izdvajanja plinskog biznisa i rješavanja Inina duga.

Također, postoje i teze koje kažu da se država nije htjela uplitati ili pak produžiti blokadu Ini, koja je u veljači trajala tek 18 dana, zbog dogovora kojim Ina u vrijeme najveće krize i rasta cijene nafte neće povećavati cijenu derivata, ali da će to vratiti kada dođu bolja vremena, koja se nadalo da stižu uskoro. No nisu došla, a dug se znatno povećao, piše Večernji.hr.