SPLITSKI MONTER

Još jedna Orešarova tvrtka kreće u štrajk

10.04.2012 u 17:07

Bionic
Reading

Još jedna tvrtka u kojoj je jedan od većinskih vlasnika Bruno Orešar od sutra počinje s štrajkom. Sindikalni povjerenici su nam to i službeno potvrdili, a odluka je uslijedila nakon nedavnog neuspješnog pokušaja mirenja

Postupak mirenja održan prije desetak dana u zgradi tvrtke u Poljičkoj ulici nije uspio. Podsjetimo da je navedena zgrada smještena u glavnoj splitskoj prometnici odmah preko puta zgrade Uzora i uprave Jadrankamena. Postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu u kojem su, uz predstavnike sindikata sudjelovali i predstavnici poslodavaca tvrtki Monter d. d., Monter projekt d. o. o. i Monter polis d. o. o. održao se zbog višemjesečne neisplate plaća.

Riječ je o ukupno deset plaća koje zaposlenici Montera nisu dobili. Prošle godine u veljači smo razgovarali s predstavnicima zaposlenika tvrtke Monter koji su tada vjerovali da će se tvrtka izvući iz problema. U to vrijeme preko puta su štrajkale radnice Uzora, još jedne Orešarove tvrtke, koja je malo nakon toga i otišla u stečaj i likvidaciju.

Odluku o štrajku je donio štrajkački odbor na čelu kojeg je Marijana Kolak, sindikalna povjerenica u Monteru. Štrajk u prostorijama tvrtke počinje sutra u osam sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva zaposlenika.

Tvrtka Monter ima 64 godine dugu tradiciju uspješnog poslovanja i posljednjih nekoliko godina je isto tako odradila nekoliko vrlo zahtjevnih projekata, ali i došla na najniže grane. U posljednje dvije godine su odradili značajne projekte pri gradnji Konzumovog logističkog centra u Dugopolju, na hotelu Lux, hotelu Radisson Blu i na poslovnoj zgradi tvrtke Agram u Splitu.

U priopćenju Sindikalne podružnice Monter Split, koja je članica Sindikata graditeljstva Hrvatske, zaposlenici ističu da su marljivo odradili sve te zadatke nadajući se da će vlasnik održati obećanje o isplati svih plaća, ali iz mjeseca u mjesec je to odlagano. Sada više ne polažu nade u obećanja i odlučni su u nakani da dođu do onoga što im pripada. Zaposlenici Montera podsjećaju da njima ovrhe za vodu, struju ili televizijsku pretplatu stižu već nakon dva mjeseca, a oni nisu dobili plaću već deset mjeseci.

Radnici Montera predviđaju sličan epilog kao i u slučaju Uzora i Jadrankamena koji su već u stečaju i na koljenima i pitaju se što rade državne institucije koje jako dobro znaju što se događa u navedenim tvrtkama, ali i u Monteru. Štrajk počinje sutra, a kako će sve to zajedno završiti, nije nažalost teško pogoditi. Biti će to konačni poslovni debakl Bruna Orešara, ali i kraj još jedne tvrtke koja je više od šest desetljeća razvijala znanje.