Zemaljsko osoblje

Štrajk zaposlenika Lufthanse u zračnim lukama širom Njemačke

19.02.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Zemaljsko osoblje njemačkog zrakoplovnog prijevoznika Lufthanse u utorak će stupiti u štrajk tražeći veće plaće, a pogođene će biti zračne luke Frankfurt, Muenchen, Hamburg, Berlin, Duesseldorf, Koeln i Stuttgart, najavio je sindikat Verdi.

Ta će nova industrijska akcija pogoditi njemački prometni sektor, pri čemu je sindikat najavio da bi štrajk trebao započeti u utorak u 4 ujutro i završiti u 7 i 10 prijepodne u srijedu.

Član izvršnog odbora Lufthanse odgovoran za ljudske resurse Michael Niggemann rekao je da je štrajk nesretan ishod za klijente i osoblje, jer je njemački prijevoznik dao "dalekosežnu" ponudu tijekom razgovora koju je Verdi odbio. Sličan štrajk početkom veljače izazvao je otkazivanje 900 od 1000 planiranih letova i utjecao na oko 100.000 putnika.

Ogranak zemaljskih usluga je među nekoliko skupina radnika Lufthanse koji pregovaraju oko kolektivnih ugovora. Sindikat Verdi traži povećanje plaća za 12,5 posto za ukupno 25.000 zaposlenika te kompanije koji rade u zračnim lukama. To je najmanje 500 eura mjesečno više, a uz to i jednokratnu isplatu od 3.000 eura kao nadoknadu za inflaciju.

Njemačku, najveće europsko gospodarstvo, u zadnje vrijeme pogađa niz štrajkova koji su utječu na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz.