pogođeno 100.000 putnika

Lufthansa u štrajku, u jednom od najprometnijih aerodroma EU-a samo 20 posto letova

07.02.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Zemaljsko osoblje njemačkog zračnog prijevoznika Lufthanse u srijedu je u štrajku kako bi se povećao pritisak u pregovorima oko plaća, javljaju agencije i podsjećaju da su putnici u zemlji s najsnažnijim gospodarstvom u Europi sve ojađeniji zbog niza štrajkova u željezničkom i javnom prijevozu.

Štrajk je počeo u četiri sata ujutro i trajat će do četvrtka u sedam sati ujutro, priopćio je nacionalni prijevoznik. Ovom najnovijom industrijskom akcijom biti će pogođeno oko 100.000 putnika.

Sindikat Verdi je priopćio da će se štrajkati u zračnim lukama u Frankfurtu, Munchenu, Hamburgu, Berlinu i Duesseldorfu. U Frankfurtu i Muenchenu bit će samo 10 do 20 posto letova.

U pregovorima Verdi zahtijeva povećanje plaća od 12,5 posto za 25. 000 radnika ili najmanje 500 eura više mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu od 3000 eura kako bi se nadoknadila inflacija .

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plaće. Zemaljsko osoblje Lufthanse prekinulo je rad u srpnju 2022. tijekom posljednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, uzrokujući velike smetnje u putovanju.

Štrajk u zračnoj luci u Düsseldorfu Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang / Zuma Press / Profimedia

Od tada je najveće europsko gospodarstvo pogođeno nizom štrajkova širom zemlje koji su utjecali na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz te sve više raste nezadovoljstvo koalicijskom vladom kancelara Olafa Scholza.