ČETVRTI KVARTAL

Američki BDP pao za 6,2 posto

27.02.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Aktivnosti u američkom gospodarstvu zabilježile su u četvrtom tromjesečju prošle godine snažniji pad no što se početno procjenjivalo, zbog najoštrijeg pada izvoza i najdrastičnijeg rezanja osobne potrošnje u proteklih više od 28 godina, pokazali su vladini podaci objavljeni u petak

Ministarstvo trgovine kazalo je da je bruto domaći proizvod, koji mjeri ukupnu proizvodnju dobara i usluga u zemlji, pao po godišnjoj stopi od 6,2 posto u tromjesečju od listopada do prosinca, što je najveći pad od prvog tromjesečje 1982. Prošlog mjeseca vlada je prognozirala da će BDP u četvrtom tromjesečju pasti za 3,8 posto. Slabija prognoza za BDP odražava vladinu reviziji naniže zaliha i izvoza.

Pad aktivnosti nadmašio je očekivanja analitičara koji su prognozirali negativnu stopu rasta BDP-a od 5,4 posto. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo za 1,1 posto, što je najsporija stopa rasta od 2001., objavilo je ministarstvo.

Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine domaće gospodarske aktivnosti, smanjena je za 4,3 posto, što je najveći pad od drugog tromjesečja 1980., i to pod utjecajem pada bogatstva kućanstava. Usporedbe radi, prošli je mjesec vlada procijenila da će osobna potrošnja biti smanjena za 3,5 posto.

Izvoz, donedavno jedan pod glavnih oslonaca posustalog američkog gospodarstva, smanjen je na godišnjoj razini za 23,6 posto, što je njegov najoštriji pad od 1971. Ta je brojka revidirana u odnosu na prošlomjesečnu prognozu o padu izvoza za 19,7 posto.

Zalihe, koje su prošlog mjeseca minimalizirale pad BDP-a slijedom procjene o njizovom iznenađujućem rastu za 6,2 milijuna dolara, revidirane su naniže te sada pokazuju pad za 19,9 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju.

Poslovna ulaganja pala su za 21,2 posto, što je najveći pad od 1975. Ranije je prognoziran njihov pad za 19,1 posto.

Pogoršani gospodarski uvjeti prigušuju inflatorne pritiske, s padom indeksa potrošačkih cijena za rekordnih pet posto. Bez hrane i energije, cijene su u četvrtom tromjesečju bile više 0,8 posto, što je najmanji rast od 1997.