prve procjene

Američko gospodarstvo usporilo na početku godine

25.04.2024 u 17:09

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine

U razdoblju od siječnja do ožujka američki bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je za tri posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, izračunali su u ministarstvu. U četvrtom kvartalu lani bio je porastao za 3,1 posto.

Tromjesečna usporedba pokazuje pak 0,4-postotni rast aktivnosti na početku godine, upola slabiji nego na kraju 2023.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,6 posto. U četvrtom kvartalu 2023. bila je više nego dvostruko viša i iznosila je 3,4 posto.

Osobna potrošnja, ključni oslonac najvećem svjetskom gospodarstvu, uvećana je u prvom kvartalu za 2,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 2,7-postotnog rasta na kraju 2023.

Državna potrošnja porasla je za 3,7 posto, zamjetno blaže nego u prethodna tri mjeseca kada je poskočila za 4,6 posto.

Izvoz robe i usluga gotovo je stagnirao, nakon 1,8-postotnog rasta u razdoblju od listopada do prosinca.

Oslonac BDP-u bila su pak ulaganja u stambene nekretnine koja su poskočila za 5,1 posto, nakon gotovo stagnacije u razdoblju od listopada do prosinca. To se pretočilo u 4,7-postotni skok bruto privatnih domaćih ulaganja, otprilike trostruko snažniji nego na kraju prošle godine.