carrie bradshaw indeks

Zašto je u Zagrebu najam stana tako skup? Stručnjak: Cijene će opet rasti

04.03.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Prema analizi magazina The Economist Zagreb se našao na nimalo laskavom četvrtom mjestu ljestvice najmanje priuštivih europskih gradova po kriteriju najma jednosobnog stana. Ispred nas su samo Budimpešta, Prag i Lisabon.

The Economistov 'Carrie Bradshaw Indeks' stavlja u donos plaće i cijene najma jednosobnih stanova, a izračunava se za 35 europskih gradova.

Zagreb se s prosječnom plaćom od 1387 eura i mjesečnom najamninom koja izvan centra iznosi 530,88 eura našao među gradovima u kojima je najam najmanje priuštiv. Ispred nas su samo Budimpešta, Prag i Lisabon.

Agent za nekretnine Antonio Štedul kazao je za RTL da stojimo dosta nepovoljno kada se uzmu faktori tog indeksa.

Naglašava da je u zadnjih dvije godine došlo do povećanja cijene najma od 15 pa čak do 20 posto.

Procjenjuje da će cijene za sada stagnirati, a nakon toga očekuje daljnji rast ako ćemo imati financijske i socioekonomske uvjete ovakve što se tiče građana u Zagrebu.

'Ako govorimo za područje Zagreba najveći faktor koji utječe na cijenu najma je manjak takvog tipa stana na tržištu i velike potražnje za takav tip stana. Tu je uzlazni turizam u Zagrebu gdje imamo stvarno povećan broj dnevnih najmova koji dirigiraju i samu cijenu dugoročnog najma", zaključuje agent za nekretnine.