tržište kapitala

Crobexi na rekordnim razinama, u fokusu Ericsson Nikola Tesla

Bionic
Reading

Glavni dionički indeks završio je već četvrti dan u zelenom, a likvidnost je veća dodatno stimulirana blok prometom. Indeks CROBEX ojačao je za 0,43 posto na 2846,9 bodova, a uži indeks CROBEX10 zabilježio rast od 0,32 posto na 1729,1 bodova

Sektorski indeksi imali su mješovite izvedbe. Najveći rast imao je indeks industrijskog sektora, ojačavši 3 posto. S druge strane, najviše je oslabio indeks prehrambenog sektora, padajući 0,5 posto, a osim njega u crvenom je završio i indeks prehrambenog sektora. Livkvidnost je porasla, a ukupno je protrgovano gotovo 2 milijuna eura prometa.

Najlikvidnije izdanje bila je dionica Ericsson Nikole Tesle, kojom je protrgovano oko 376 tisuća eura, uz skok cijene od 7,8 posto potaknuto današnjom objavom prijedloga dividende od 15 eura po dionici. A likvidna je bila i dionica povlaštenog izdanja Adris Grupe s prometom od oko 328 tisuća eura, a kojoj se smanjila vrijednost za 1 posto i time je napravila korekciju jučerašnjeg skoka. Blok promet u vrijednosti od gotovo 300 tisuća eura ostvaren je dionicom HPB-a.

Od pobjednika, najviši rast imala je dionica Helios Farosa, koja je upisala rast cijene od 13,3 posto, no na vrlo skromnom prometu i pritom osvojila titulu dobitnika dana. A valja spomenuti i dionicu Brodogradilišta Viktor Lenac koja je porasla 7,0 posto i dionicu Tekstilprometa, povećavajući vrijednost za 5,9 posto.

Dionica Ingre osvojila je titulu gubitnika dana s padom cijene od 3,3 posto. Slijedile su ju dionice Medike koja je danas objavila poziv na glavnu skupštinu i Čakovečkih mlinova s gubicima vrijednosti od 2,0 posto i 1,9 posto.

Dobitnik dana: Helios Faros +13,3% 1,19

Gubitnik dana: Ingra -3,3% 2,32

CROBEX: +0,43% 2846,9