NESLUŽBENE INFORMACIJE

Vujnovac i partneri osnovali odbor za preuzimanje Fortenove

23.08.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Kako doznaje N1, Uprava Fortenova grupe poslala je novo pismo udjelničarima krovne Zaklade, u kojem ih obavještavaju o razvoju događaja vezanih uz istiskivanje sankcioniranih suvlasnika.

Ključna novost u pismu jest organiziranje neformalnog odbora najvećih nesankcioniranih suvlasnika, predvođenih Pavlom Vujnovcem, javlja N1. Njima nasuprot su oni sankcionirani, ruska VTB banka i ruska tvrtka SBK ART, koja je sada u vlasništvu Saifa Alketbija. One zajedno kontroliraju gotovo 50 posto Fortenove.

Uprava suvlasnike podsjeća da investicijska banka Lazard nije uspjela pronaći institucionalne investitore zainteresirane za kupnju kompanije i da su zato predložili suvlasnicima da sami smisle način isplate sankcioniranih suvlasnika koji otežavaju poslovanje kompanije. U međuvremenu, kaže uprava, najveći udjelničari su se okupili u neformalnom odboru za preuzimanje i razgrađuju način na koji bi mogli preuzeti tvrtku Fortenova MidCo, formalnog vlasnika Fortenova Hrvatska.

U odnosu na prošlo pismo, Uprava sada opisuje i zamišljeni hodogram: vlasništvo MidCo bilo bi preneseno na novi holding, u kojem bi svi nesankcionirani udjelničari mogli replicirati ili povećati svoj udio. Sredstva prikupljena povećanjem udjela deponirala bi se na poseban račun i čuvala za isplatu sankcioniranih suvlasnika.

Vjerojatno kako bi suvlasnike podsjetila na razmjer problema s kojima se Fortenova suočava, Uprava podsjeća da je pri kraju proces refinanciranja obveznica teških više od milijardu eura koje dospijevaju 6. rujna 2023. Kažu da je jedina opcija bilo jednogodišnje refinanciranje u aranžmanu dosadašnjeg kreditora, američkog fonda HPS, ali uz dramatično teže uvjete i trošak od vrtoglavih gotovo 18 posto.