O POREZNOJ REFORMI

Plenković otkrio kada možemo očekivati rast plaća

03.01.2024 u 09:00

Bionic
Reading

'Još jedan krug porezne reforme omogućuje ono što je građanima najbitnije, a to su veće plaće', rekao je premijer Andrej Plenković

Svi zakoni koji su od 1. siječnja stupili na snagu, rekao je premijer Andrej Plenković gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', imaju temeljni cilj - povećanje socijalnog i gospodarskog standarda građana te potporu gospodarstvu.

'Mislim da će tek s vremenom, kako ljudima budu dolazile plaće, građani postati svjesni koja je lokalna sredina išla na manje oporezivanje rada, a koja taj prostor koji je Sabor na prijedlog Vlade omogućio nije iskoristila.', dodao je premijer.

Spomenuo je i novi Zakon o inkluzivnom dodatku, koji je osobito važan za osobe s invaliditetom.

'Za mene je to cijeli moj mandat prioritet.', rekao je Plenković te dodao: ' Izvanredna suradnja s udrugama koje se bave osobama s invaliditetom omogućuje i sve skupa novih pola milijardi izdvojenih eura u proračunu, pojednostavljuje procese, objedinjuje naknade'. Na pitanje je li moguće da sva djeca ostvaruju pravo na dječji doplataka, Plenković je rekao kako treba voditi računa o cenzus.

Naveo je i kako je Vlada osigurala besplatan obrok u školama, besplatne udžbenike i besplatan prijevoz. Kaže kako su to sve ogromni iskoraci kada je riječ o obrazovanju i jačanju potpore obitelji i demografskoj politici. Osvrnuo se i na plaće, rekavši, kada su krenuli, prosječna plaća u Hrvatskoj bila je 749 euta, a danas iznosi 1178 eura.

  • +18
Plenković u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Kada smo krenuli, prosječna mirovina je bila nešto malo veća od 350 eura. Danas je ona 550 eura. Minimalna plaća na početku našeg mandata je u bruto iznosu bila 414 eura. Ona je od jučer 830 eura. To je rast za više od 100 posto minimalne plaće', poručio je. Osvrnuo se i na izmjene Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi, koji pokriva oko 240.000 ljudi.

'Znate koliko smo učinili u protekloj godini kroz naš socijalni dijalog sa sindikatima, gdje smo podigli posebni dodatak od 180 i 60 eura u lipnju. To je bilo za 219.000 ljudi, povećali plaće kasnije još za 35.000 ljudi koji nisu bili obuhvaćeni dodacima do tada. A sada smo napravili jedinstvenu reformu.

Reformu koju se nikad nitko nije usudio napraviti. Jednu prašumu različitih koeficijenata, osnovica, dodataka, posebnih ugovora itd. svega mogućega što smo vidjeli u raznim resorima i što se kumuliralo kroz 30 godina, smo sveli na na usporedive razine plaća u državnoj i javnoj službi', rekao je Plenković. Zakon je stupio na snagu, a slijedi usvajanje dviju uredbi koje će stupiti na snagu do kraja veljače.

Povećanje plaća u sljedeća tri mjeseca

'Vjerujem da će nove plaće biti vjerojatno isplaćene u travnju za ožujak. Povećanja plaća možemo očekivati u sljedeća tri mjeseca, ali nemojmo zaboraviti, plaće već sada rastu - u veljači za siječanj, nakon stupanja porezne reforme', rekao je premijer i podsjetio da su božićnice rasle s 232 eura na 300.

'Sada u siječnju ide veća plaća zbog porezne reforme, zbog novih uredbi plaća u ožujku i još smo uveli novu pravo - uskrsnicu od 100 eura. A prije toga smo osnovicu dignuli za 5% u dogovoru sa sindikatima. Što smo duže tu, to je naš dijalog sa sindikatima i poslodavcima bolji', poručio je.