RADNICE KAMENSKOG

'Ne podržavamo Josipovića, samo smo mu sašile jakne'

10.12.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Ivo Josipović u boj za još jedan mandat na Pantovčaku krenuo je u društvu radnica udruge Kamensko. Preuzeo je od njih 100 šuškavaca sa svojim logotipom te prigodno izjavio kako su prava radnika u Hrvatskoj mrtvo slovo na papiru. Što je on dosad napravio da ta prava oživi, nije rekao

Istina da je Josipović za tih 100 šuškavaca platio 50.000 kuna i time omogući plaću za sedam žena udruge Kamensko. Ali isto tako je te iste radnice efektno iskoristio za početak svoje službene kampanje te poslao poruku kako ima njihovu podršku.

Predsjednica udruge Đurđa Grozaj, međutim, kaže da radnice Kamenskog izborna politika ne zanima, već su samo profesionalno odradile dogovoreni posao.


'Udruga ne podržava Josipovića. Kod nas nema mjesta za politiku i svaka od nas će glasati prema svojoj savjesti. Ne mislim da nas je Josipović iskoristio. On je cijeli mandat surađivao s nama i tražio rješenje, ali o njemu neću govoriti kao političaru, već kao čovjeku. Svi su političari napravili malo', rekla je Grozaj.

Više od predsjedničke kampanje radnice Kamenskog zanima hoće li se u četvrtak u 10 sati naći kupac za njihovu bivšu tvornicu. Naime, tada će se pred stečajnim sucem u prostorijama Trgovačkog suda u Zagrebu održati javna dražba. Onaj tko želi biti vlasnik nekadašnjeg najuspješnijeg pogona tekstila u bivšoj Jugoslaviji morat će iskeširati 73,4 milijuna kuna

Iako se radi o nekretnini u samom središtu Zagreba, zasad nema zainteresiranih kupaca. Stečajnog upravitelja Zdravka Mitaka to ne iznenađuje. 'Tržište nekretnina je u krizi. Nitko me nije zvao da razgleda tvornicu i preuzme dokumentaciju za prodaju', kaže Mitak.

Eventualna prodaja tih 6.000 metara četvornih, koliko je Kamensko zauzimalo, značilo bi da se stečajni postupak pokrenut prije četiri godine bliži svome kraju.

Novcem od prodaje isplatila bi se i sva radnička potraživanja koja su u prvom isplatnom redu, pri čemu se 41 milijun kuna uglavnom odnosi na dugove prema državi za poreze i doprinose. Inače je ukupni dug Kamenskog prema vjerovnicima 82 milijuna kuna.

'Mnoge kolegice su umrle i nisu dočekale da potroše novac koji nam duguju. Trebaju nam isplatiti pet plaća i pola otpremnine za 426 radnika', ističe Grozaj koja bi trebala dobiti samo za otpremninu oko 20.000 kuna.

Kad se uzme u obzir da je u Kamenskom radila 34 godine, radi se o minornom iznosu.

'Nema veze. Jedva čekamo da dobijemo svoj novac. Ali i kad ga dobijemo, nećemo odustati od naše borbe za to da svi koji su nas upropastili budu kažnjeni', odlučna je Grozaj.

Radnice su podnijele kaznenu prijavu DORH-u protiv Uprave Kamenskog i Nadzornog odbora još 15. prosinca 2010. Kao glavne krivce prozivaju bivšeg direktora Antuna Crlenjaka i bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Davora Vlajčevića, ujedno suvlasnika tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog.

Njih dvojica su, smatraju radnice, uništili tvrtku kako bi se bivši tajkun Miroslav Kutle dokopao vrijedne lokacije u središtu Zagreba.

Nekoliko tvrtaka, među kojima i Vilinske poljane čiji je vlasnik uz Vlajčevića bio i Ninoslav Pavić, imale su založno pravo na nekretnine Kamenskog, ali je Trgovački sud u Zagrebu sve te uknjižbe pobio. Naime, ispostavilo se da je Crlenjak odabranim vjerovnicima omogućio uknjižbu na nekretnina, ali tek nakon što je već bio podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, čime su u neravnopravan položaj dovedeni ostali vjerovnici.

Vilinske poljane danas su i same u stečaju. Crlenjak i Vlajčević bili su i u pritvoru pa su pušteni, a protiv njih je podignuta optužnica u drugoj aferi 'Kobilje mlijeko', jer se sumnjiče da su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna dobivenih iz Fonda za razvoj i zapošljavanje