Franc

Pogledajte kako će izgledati luksuzni stambeni blok na mjestu tvornice Kamensko

11.04.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Hrvoje Njirić i ured njiric+ arhitekti autori su Franca, novog poslovno-stambenog bloka koji se gradi u neposrednoj blizini Trga Francuske Republike. Gradnja je počela krajem prošle godine

Novi stambeni-poslovni blok niknut će na mjestu nekadašnje tekstilne tvornice Kamensko. Činit će ga devet samostojećih zgrada, a u središtu će se nalaziti javni trg otvoren za građane. Kompleks će ukupno imati 127 stanova.

“Na projektu Franca kao arhitekte najviše nas se dojmio stav investitora kojemu je primarna kvaliteta arhitekture, koja znači i manji broj stanova na katu, a Franc ih ima uglavnom dva, a najviše tri. Stanovi su tipološki različiti i višestrano orijentirani. Površina najmanjeg stana je 49,13 metara kvadratnih, a najvećeg 367,27 metara kvadratnih . Naš pristup karakterizira raznolikost, individualnost i fleksibilnost kojom se budućim stanarima omogućuje da stanove uz stručno vodstvo projektnog tima investitora prilagode vlastitim potrebama. Briga investitora ogleda se i u inicijativi da se redukcijom prometa te sadnjom drvoreda u Čanićevoj ulici doprinese humanoj rekonstrukciji gradskog ambijenta.

Franc, novi poslovno-stambeni blok Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FRANC: ©Polymachine

Promišljeni koncept projektiranja Franca proteže se i na poslovne prostore. Njih smo u cijelosti odvojili od stambene zone, a vidimo ih kao dodatni sadržaj koji olakšava i unaprjeđuje život stanarima. Pritom je riječ o manjim ugostiteljskim i trgovačkim subjektima, zdravstvenim djelatnostima i drugim intelektualnim uslugama. Naglasak je na sadržajima koji ne proizvode nepotrebnu buku, neugodnu mirisnu kulisu, odnosno ne ometaju stanare u miru svakodnevne životne dinamike', poručio je arhitekt Hrvoje Njirić.