menadžerske rošade

Mnoge domaće tvrtke u 2023. promijenile su šefove, ovo su najzvučnija imenovanja

26.12.2023 u 16:12

Bionic
Reading

Mnoge velike tvrtke u godini na izmaku promijenile su čelne ljude svojih uprava. Među najzvučnija imenovanja novih direktora svakako spadaju ona u Ini i ENNA grupi, dok je Hrvatski Telekom najavio da će od srpnja iduće godine imati novu predsjednicu Uprave

Prva veća menadžerska promjena zabilježena je u veljači, kada je za novog predsjednika Uprave Đuro Đaković Grupe imenovan Marko Ćosić. On je prije toga bio član Uprave HEP-a, a ujedno je sin generala Krešimira Ćosića.

U travnju je pažnju poslovne zajednice privukla vijest o odlasku Dajane Mrčele s čelnog mjesta u osječkoj Saponiji, na kojem je provela četiri godine. Nju je zamijenio Ivan Grbešić, sin preminulog Mirka Grbešića, osnivača Mepas Grupe, u čijem je sastavu i Saponia. Mrčela je novi posao pronašla u Zvijezdi te je u rujnu postala članica Uprave.

Sredinom travnja, odlukom Upravnog odbora Fortenova grupe, Tomislav Kramarić preuzeo je funkciju predsjednika Uprave Mercatora, zamijenivši na toj poziciji Tomislava Čizmića, koji je sporazumno otišao iz kompanije.

U svibnju je došlo do promjene na čelnom mjestu Mastercarda za Hrvatsku. Direktoricom je imenovana Gea Kariž, čime je preuzela ulogu Cosmina Vladimirescua, a on je prešao na poziciju generalnog direktora za Hrvatsku i Rumunjsku.

Lipanj je prošao u znaku rošada u naftno-plinskoj industriji. Prvo je LNG Hrvatska, koji upravlja terminalom u Omišlju, dobio novog direktora Ivana Fugaša. Hrvoje Krhen, koji je dotad obnašao tu funkciju, napustio je kompaniju na vlastiti zahtjev.

Nekoliko dana nakon toga Nadzorni odbor Ine imenovao je Zsuzsannu Ortutay predsjednicom Uprave od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2026. Dotadašnji glavni direktor Péter Ratatics nastavio je profesionalnu karijeru kao izvršni potpredsjednik MOL Grupe te član uprava drugih velikih mađarskih kompanija.

Krajem lipnja, nakon 10 godina rada u Wiener osiguranju, Jasminka Horvat Martinović otišla je s funkcije predsjednice Uprave, koju je obnašala od 2018. godine. Od 1. srpnja tvrtku vode dotadašnji članovi Uprave Tamara Rendić i Božo Šaravanja.

Zadnji dan lipnja obilježila je vijest da se Pavo Vujnovac povlači iz svakodnevnog operativnog upravljanja ENNA grupom, kao i s mjesta predsjednika Uprave PPD-a, te odlazi u Nadzorni odbor. Za novog čelnog čovjeka ENNA-e Vujnovac je postavio iskusnog slovenskog menadžera Boštjana Napasta. PPD vode članice Uprave Antonija Glavaš i Ivana Ivančić.

U srpnju su nove šefice dobile dvije velike osiguravajuće kuće. Makedonka Vilma Učeta Duzlevska imenovana je predsjednicom Uprave Triglav osiguranja dok je Marijana Jakovac zauzela čelnu poziciju u Allianzu.

Listopad je donio promjene u Stanić Beveragesu i Liburnia Riviera Hotelima.

Nakon pet godina vođenja Stanić Beveragesa, dotadašnji predsjednik Uprave Zoran Mabić otišao je iz kompanije da bi nastavio profesionalnu karijeru izvan Stanić Grupe. Od 1. siječnja na to mjesto došao je Ivan Čevra.

Nadzorni odbor Liburnia Riviera Hotela imenovao je Antu Barića novim predsjednikom Uprave, umjesto dotadašnjeg predsjednika Karla Eckerstorfera.

Prosinac je obilježila objava iz Hrvatskog Telekoma (HT) o odlasku Kostasa Nebisa iz kompanije. On će karijeru nastaviti kao predsjednik Uprave OTE grupe u Grčkoj, a na čelu HT-a od 1. srpnja iduće godine naslijedit će ga Nataša Rapaić.