TVORNICA I DALJE BEZ KUPCA

Misteriozne ulagačice u krugu Kamensko grade stanove

13.07.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Prošle je subote srušena nekadašnja prodavaonica tekstilne tvrtke Kamensko u Zagrebu koja se nalazi odmah uz istoimenu tvornicu. Na lokaciji srušene zgrade trebala bi niknuti stambena peterokatnica sa stanovima od 50 do 60 kvadrata te podzemnim garažama, a svi bi stanovi trebali gledati na Trg Franje Tuđmana.

Prema pisanju 24sata, investitor je tvrtka Energija i graditeljstvo iz Zagreba koja je zemljište kupila od Hypo Leasinga. Zanimljivo, prema podacima sa sudskog registra, ta kompanija u prošloj godini nije ostvarila prihode te je poslovala s gubitkom od 80.000 kuna.

Tvrtku Energija i graditeljstvo osnovala je 2010. Maja Matijević, a kao direktorica se predstavlja Maja Hrnjak. U 24sata navode kako je Maja Hrnjak supruga Dalibora Hrnjaka kojeg se kroz tvrtke povezivalo s Miroslavom Kutlom.

Energija i graditeljstvo nema poslovnih prihoda, no u bilanci ima sedam milijuna kuna kratkoročnih obveza koje se uglavnom odnose na zajmove i jedan kratkoročni kredit u Štedbanci. Pokušali smo kontaktirati odgovorne ljude u Energiji i graditeljstvu kako bi nam prokomentirali svoj građevinski projekt, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Iako je, dakle, prodavaonica Kamenskog prodana, glavna zgrada tj. tvornica još traži kupca. Na posljednju dražbu koja se održala 9. srpnja na zagrebačkom Trgovačkom sudu nije došao nitko, što nam potvrđuje stečajni upravitelj Zdravko Mitak:

'Na dražbu nije došao nitko i nitko nam se nije javio. Investitori nas zaobilaze, tko će vam dati 20, 30 milijuna eura u nesigurnom okruženju. Moramo imati poreznu, monetarnu i svaku drugu sigurnost da bismo privukli investitore.'

Mitak dodaje da se o Kamenskom stalno piše negativistički što ne ide na ruku bivšim radnicima i dužnicima kojima je cilj da se nekretnina proda po što višoj cijeni kako bi se u što većoj mjeri i naplatili.

Što se rušenja i prodaje objekta prodavaonice tiče, Mitak kaže da je ona prodana odavno te da ne zna tko je investitor u novu stambenu zgradu.

Đurđa Grozaj iz Udruge Kamensko kaže da je za rušenje prodavaonice čula iz medija te kako u Udruzi još 'nitko ne može doći k sebi'.

Grozaj tvrdi da je prodaja te zgrade dogovorena tajno: 'Stečajni upravitelj štiti likove koji su Kamensko doveli u situaciju u kojoj jest. Opće je poznato da nitko ne surađuje s nama i da sve doznamo iz medija.'

Od prodaje trgovine na kojoj će niknuti stambeni kompleks radnice Kamenskog nisu dobile ništa. Grozaj tvrdi da su se od te transakcije naplatile banke, koje su u prvom naplatnom redu, dok su radnice tek u trećem.