preglednost nekretnina

Mijenjaju se pravila o kratkoročnom najmu, za dvije godine morat će biti ovako

18.03.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Države članice u ponedjeljak su konačno potvrdile novu uredbu o prikupljanju i razmjeni podataka o uslugama kratkoročnog iznajmljivanja smještaja koja će omogućiti veću preglednost iznajmljivača i njihovih nekretnina i stvoriti preduvjete za postizanje ravnoteže između turističkog i dugoročnog najma

Nova uredba trebala bi povećati transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja i pomoći javnim tijelima da reguliraju taj sve važniji dio turističkog sektora.

Riječ je o zadnjem koraku u postupku donošenja odluka. Vijeće je današnjom odlukom odobrilo stajalište Europskog parlamenta, čime je zakonodavni akt donesen.

Nakon što je potpišu predsjednica Europskog parlamenta i predsjednik Vijeća, uredba će biti objavljena u Službenom listu Europske unije i stupit će na snagu 20. dana od objave. Počinje se primjenjivati 24 mjeseca nakon njezina stupanja na snagu.

“Prikupljanjem i razmjenom podataka omogućit će se uspostava učinkovitih i razmjernih lokalnih politika kako bi se odgovorilo na izazove i iskoristile prilike povezane sa sektorom kratkoročnog iznajmljivanja smještaja. Uredbom se uspostavlja ravnoteža između promicanja inovacija i zaštite zajednica”, izjavla je u ime belgijskog predsjedništa EU-a Valerie De Bue, valonska ministrica turizma.

Novim pravilima uvode se usklađeni zahtjevi za registraciju za iznajmljivače i nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, uključujući dodjelu jedinstvenog registracijskog broja koji treba prikazati na internetskim stranicama nekretnina i internetskim platformama. Iznajmljivači će dostaviti jednostavne informacije kako bi im se dodijelio registracijski broj, koji će biti potreban za pružanje usluga kratkoročnog iznajmljivanja smještaja. Internetske platforme morat će jedinstvenoj digitalnoj ulaznoj točki u državama članicama redovito dostavljati informacije o aktivnostima iznajmljivanja za svoje iznajmljivače. To će nadležnim tijelima pomoći da izrade pouzdanu statistiku i poduzmu dobro utemeljene regulatorne mjere.

Digitalne platforme poput Booking.coma ili Airbnb-ja bilježe veliki uspjeh, ali donose i probleme za lokalne zajednice, a jedan od njih je nedostatak stanova za dugoročno iznajmljivanje po pristupačnim cijenama. Uredba za povećanje transparentnosti u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja trebala bi pomoći javnim tijelima da osiguraju uravnotežen razvoj te djelatnosti kao dijela održivog turističkog sektora.

Kratkotrajni najam stanova, kuća i soba postao je uobičajeni oblik smještaja za turiste i putnike. Internetske platforme potaknule su korištenje tih usluga, kojima je trenutačno obuhvaćena gotovo četvrtina ukupnog turističkog smještaja u EU-u.

Ova je Uredba ograničena na usklađivanje uspostave sustava registracije jednostavnog za upotrebu sa zajedničkim odredbama i nije namijenjena reguliranju pristupa tržištu za te djelatnosti.