Javier Milei

'Luđak s motorkom' povukao prve šokantne poteze kao predsjednik Argentine

13.12.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Argentina je u utorak najavila oštru devalvaciju valute te smanjenje subvencija za energiju i transport kao dio šokantnih mjera za koje novi predsjednik Javier Milei kaže da su neophodne za rješavanje 'izvanredne ekonomske situacije'

Ministar gospodarstva Luis Caputo izjavio je da će argentinski pezo biti devalviran za 50 posto, na 800 pezosa za američki dolar, umjesto 400 pezosa.

'Nekoliko mjeseci bit će nam teško', rekao je Milei, dva dana nakon što je položio zakletvu kao predsjednik drugog najvećeg gospodarstva u Južnoj Americi.

Argentina trpi godišnju inflaciju od 143 posto, njezina valuta je skršena, a četiri od 10 Argentinaca su osiromašena. Fiskalni dug nezaustavljivo raste, trgovinski deficit iznosi 43 milijarde dolara, a tu je i zastrašujući dug od 45 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), uz 10,6 milijardi dolara duga multilateralnim i privatnim vjerovnicima koji dolazi na naplatu u travnju.

Kao dio novih mjera, Caputo je najavio da će vlada poništiti natječaje za sve projekte javnih radova i ukinuti neke državne poslove da bi smanjila svoju veličinu.

Također je najavio smanjenje subvencija za energiju i prijevoz, ne navodeći pojedinosti niti govoreći za koliko, te dodao da Mileijeva administracija smanjuje broj ministarstava s 18 na devet.

Kazao je da su mjere neophodne za smanjenje fiskalnog deficita, za koji vjeruje da je uzrok gospodarskih problema u zemlji, uključujući rastuću inflaciju.

'Ako nastavimo ovako, neizbježno idemo prema hiperinflaciji', rekao je Caputo. 'Naša misija je izbjeći katastrofu.'

MMF je pozdravio mjere, rekavši da pružaju 'dobar temelj' za daljnje razgovore s Argentinom o njezinu dugu s tom institucijom.

  • +3
Javier Milei Lucich Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

'Ove hrabre početne akcije imaju cilj značajno poboljšati javne financije na način koji štiti najugroženije u društvu i ojačati devizni režim', rekla je glasnogovornica MMF-a Julie Kozack. 'Njihova odlučna provedba pomoći će stabilizirati gospodarstvo i postaviti osnovu za održiviji rast vođen privatnim sektorom.'

Javier Milei (53) je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti i godinama je bio najpoznatiji kao popularni polemičar u TV emisijama, a argentinsku je politiku u kratkom vremenu uspio okrenuo naglavce.

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa, a njegova izrazito protuustavna politika jest najsličnija upravo Trumpovoj i onoj bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervatizam, ocijenio je nedavno Financial Times.

Pobijedio je 19. studenog u drugom krugu predsjedničkih izbora svoga protivnika, centrističkog ministra gospodarstva u odlasku Sergia Massu, s 55,6 posto glasova.