analiza

Davor Ivo Stier otkrio tko stoji iza argentinskog 'luđaka s motorkom'

27.11.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Pobjeda populista Javiera Mileija na argentinskim predsjedničkim izborima pobjeda je ekscentričnog čovjeka koji nudi jednu sadržajnu platformu, ocjenjuje Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ-a koji je također rođen u Argentini

'On se želi vratiti na onu platformu koja je Argentinu početkom 20. stoljeća dovela do najbogatijih zemalja svijeta. To je platforma jedne minimalne države i pitanje je kako sada smanjiti sva ta izdavanja. Njegova pobjeda mora se gledati kroz proces peronizma koji je bio autoritarni tip vladanja. Krah tog sustava je omogućio Mileiju da s jednom takvom platformom pobjedi. Taj ekscentrični tip komunikacije omogućio mu je veliku popularnost na društvenim mrežama', rekao je Stier za N1.

Stier objašnjava kako je Milei u široj javnosti poznat kao ekonomist. 'On je sebe prozvao kao nekoga tko je protiv “političke kaste”, no činjenica je da iza njega stoji jedna struktura stručnjaka i političara koji su bili vezani za administraciju koja je 1990-ih godina u Argentini učinila reforme državne uprave i nudila pro-tržišnu politiku. U tom pogledu, mogu se vidjeti konture njegove Vlade, neki ljudi koji su tada imali pozicije mogli bi ih ponovno dobiti', kaže Stier.

  • +9
Javier Milei Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Dodao je da Milei ima problem jer nema većinu u parlamentu, no da je Argentina predsjednički sustav, sličan američkom, te će on određivati smjer kamo će zemlje ići.