VAžan biološki materijal

Prva pošiljka sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe stigla u dolinu Neretve

26.04.2024 u 10:29

Bionic
Reading

U Opuzen je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe koji će krenuti u borbu protiv tog opasnog štetnika na nasadima agruma u dolini Neretve. Ukupno je planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog kroz 56 pošiljki od po 8 milijuna steriliziranih kukuljica

Sterilni mužjaci tražit će 'divlje' ženke koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva. Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta prije desetak godina, a u Hrvatskoj se primjenjuje s drugim mjerama. Ova jedinstvena metoda provodi se u gospodarski najznačajnijem području uzgoja agruma u Hrvatskoj, na području doline Neretve.

SIT metodu, nazvanu prema engleskom 'Sterile Insect Technique' provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Veleposlanstvo Španjolske.

'Hrvatska i Španjolska su jedine zemlje na području Europe u kojima se provodi SIT tehnika. Osim nje, provode se i druge aktivnosti i mjere na temelju Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe na neretvanskom području', priopćili su iz HAPIH-a.

Sredozemna voćna muha može pričiniti višemilijunsku štetu tijekom godine. Istovremeno prisutnost toga štetnika povećava troškove proizvodnje agruma i drugog voća poljoprivrednicima koji su prisiljeni nasade tretirati insekticidima. Kako je dolina Neretve ekološki osjetiljivo područje, bogato vodenim površinama i rezervatima, masovna primjena insekticida nije poželjna.

'Jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe možemo postići zadane ciljeve održanja divlje populacije sredozemne voćne muhe na razinama koje neće prouzročiti značajne ekonomske štete u voćnjacima, kao i prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i plasmana plodova naše neretvanske mandarine, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture', naglašava ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić