Zhongzhi Enterprise

Kina se trese: Golema 'banka u sjeni' otišla u bankrot, sektor nekretnina na koljenima

08.01.2024 u 17:08

Bionic
Reading

Kineski konglomerat Zhongzhi Enterprise Group proglasio je bankrot nakon što je objavio da nije u sposobnosti vraćati dugove. Zhongzhi je financirao mnoge velike građevinske projekte tako da je njegova propast snažno uzdrmala ionako krhko kinesko tržište nekretnina

Kompanija je nagomilala dugove od gotovo 64 milijarde dolara, a imovina joj je vrijedna oko 38 milijardi dolara. Zhongzhi je jedna od takozvanih banaka u sjeni, odnosno nebankarskih financijskih tvrtki, koje udružujući štednju kućanstava i poduzeća nude zajmove za ulaganje u nekretnine, dionice, obveznice i robu.

Kompanije kao što je Zhongzhi često financiraju mnoge velike kineske poduzetnike, piše CNBC.

Zhongzhi je upozorio na svoju tešku financijsku situaciju još u kolovozu, kada je Reuters izvijestio da je tvrtka informirala ulagače da se suočava s krizom likvidnosti. Zatim je u pismu investitorima u studenom proglasila nesolventnost, a nedugo nakon toga policija u Pekingu započela je istragu.

'Iako su vjerovnici tvrtke većinom bogati pojedinci, a ne financijske institucije, njezin bi kolaps ipak mogao naštetiti općem povjerenju tržišta. To bi također moglo imati šire i značajnije implikacije na posrnulu industriju nekretnina', tvrde analitičari Commerzbanka.

  • +5
Nevrijeme u Pekingu Izvor: Profimedia / Autor: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Dionice nekretninskih tvrtki koje kotiraju u Hong Kongu, uključujući Logan Group, China Vanke, Sunac i Longfor Group, pale su između dva i 3,6 posto nakon što je Zhongzhi proglasio bankrot.

Kinesko tržište nekretnina muči dužnička kriza od 2020., a nekretninski divovi poput Evergrandea i Country Gardena muče se s otplatom duga. Njihovi novčani tokovi presušili su uglavnom zbog pada prodaje kuća.

Rast prodaje kuća i cijena i dalje su spori, ali Peking je pokrenuo šire razduživanje nekoć prenapuhanog sektora nekretnina jer on izravno i neizravno čini otprilike trećinu kineskih gospodarskih aktivnosti.