PRIKRIVENO FINANCIRANJE

Istražili smo kako su prošli dobavljači koji su se zaigrali Agrokorovim mjenicama

20.10.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Prva žrtva u aferi Agrokor među visokim državnim dužnosnicima mogao bi biti Pierre Matek, šef Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Zbog grijeha u nadzoru trgovanja Agrokorovim mjenicama i dionicama Vlada vjerojatno neće prihvatiti financijsko izvješće Hanfe za 2016., što podrazumijeva i opoziv čelnih ljudi ove agencije

Smjenu Mateka i ostalih članova Upravnog vijeća Hanfe najavio je ministar državne imovine Goran Marić. 'Sadašnja uprava Hanfe nije odgovorno radila svoj posao i u tom kontekstu ministarstvo na čijem sam čelu dalo je mišljenje da se izvješće Hanfe za 2016. ne prihvati', rekao je Marić za Dnevnik HRT-a.

Pritom je posebno naglasio odgovornost Hanfe za toleriranje prikrivenog financiranja Agrokora putem mjenica bez pokrića.

>>> Svi bruje o Agrokorovim mjenicama. U čemu je zapravo problem?

Podsjetimo, nakon izbijanja krize u Agrokoru razotkriven je model kojim su dobavljači uz pomoć banaka i faktoring kuća održavali Agrokor na životu. Naime dobavljači Konzuma u pravilu su prihvaćali rokove plaćanja dulje od 60 dana i tako zapravo kreditirali Agrokor, a zauzvrat su dobivali mjenice kao jamstvo osiguranja naplate.

Kako bi brže došli do novca, mjenice su prodavali bankama i faktoring društvima. Pritom je dio mjenica imao pokriće u isporučenoj robi i uslugama, a dio je izdan bez pokrića i služio kao prikriveno financiranje koncerna.

Kada se pokazalo da Agrokor ne može namiriti svoje obveze, problem s mjenicama je vrlo brzo eskalirao. Naime banke i faktoring kuće sjele su na račune dobavljača pozivajući se na regresno pravo. Riječ je o oko 3,1 milijardu kuna obveza koje su pale na leđa dobavljača.

Nakon dolaska izvanredne uprave uslijedili su burni pregovori između dobavljača i banaka. Na kraju su dobavljači morali prihvatiti obveze po mjenicama, a u pojedinačnim pregovorima s bankama i faktoring kućama dogovorili su model otplate kroz odgodu plaćanja, novi kredit ili neki drugi obostrano prihvatljiv način.

Većina izloženih poduzetnika uspjela je prebroditi krizu, ali neki su pokleknuli pod teretom duga. Tako je zbog nemogućnosti da podmiri dospjele regresne obveze po mjenicama sredinom lipnja u predstečajnoj nagodbi završio distributer AWT International, jedan od najvećih Agrokorovih dobavljača. Ista sudbina zadesila je i Granolio, Unex grupu, Zvečevo, Sokol Marić

  • +6
Dobavljači Agrokora nepropisno parkirali Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Pozicija dobavljača donekle se popravila nakon što je u srpnju izvanredna uprava osigurala kredit za likvidnost u visini od 400 milijuna eura i počela s isplatama dijela starih dugova. Pritom su najbolje prošli mali dobavljači, a najgore oni koji su izdavali mjenice bez pokrića.  

Prema riječima Marice Vidaković, predstavnice dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću, malim dobavljačima (tvrtke i OPG-ovi s prihodom do 5,2 milijuna kuna) stara potraživanja isplaćena su u stopostotnom iznosu.

Srednji i veliki dobavljači namireni su djelomično, ali u različitim postocima, ovisno o statusu. Kako pojašnjava Vidaković, dobavljačima koji su potpisali sporazum o nastavku poslovne suradnje s Konzumom pod istim komercijalnim uvjetima isplaćeno je 40 posto starih potraživanja, a onima koji nisu potpisali sporazum namireno je 10 posto potraživanja.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Pritom naglašava da su isplate išle samo za mjenice koje su imale pokriće u robi ili uslugama, dok dobavljačima koji su izdavali 'financijske mjenice' nije ništa isplaćeno jer su ta potraživanja ušla u kategoriju financijskih institucija.

O odgovornosti Hanfe za propuste u nadzoru faktoring kuća koje su ulazile u rizične aranžmane s Agrokorom govori se od početka krize Todorićeva koncerna, a čini se da je nakon otvaranja istrage protiv čelnika Agrokora došlo vrijeme i za prinošenje žrtava iz državnih struktura.

Iako je Pierre Matek u više navrata, pa i jučer na konferenciji Zagrebačke burze, pokušao objasniti kako je Hanfa napravila sve što je bilo u njenoj moći da poslovanje faktoring društava zadrži u granicama zakona, izgleda da je pala politička odluka. Sada je samo pitanje hoće li se na listi za odstrel naći i drugi visoki državni dužnosnici koji su na različite načine pomagali Todoriću u izgradnji neodrživog modela poslovanja.