Goldman Sachs

Crna prognoza: Redukcija struje poput one u Jugoslaviji s početka 80-ih? Europu bi ove zime moglo pogoditi nešto slično

16.09.2021 u 17:47

Bionic
Reading

Stariji čitatelji sjetit će se početka 80-ih godina i redukcija struje u tadašnjoj Jugoslaviji. Čini se da bi se nešto slično moglo dogoditi u pojedinim europskim državama ove zime

Rekordne cijene na europskim energetskim tržištima mogle bi se ostvariti na nizu robnih tržišta širom svijeta jer su njihove zalihe iscrpljene, rekao je Goldman Sachs.

Veleprodajni troškovi prirodnog plina i električne energije skočili su do rekordno visokih vrijednosti u Europi jer se rast potražnje zbog ponovnog otvaranja gospodarstava pogođenih pandemijom podudara s trendom remećenja ponude brojnim čimbenicima. U prijevodu, moglo bi se dogoditi dosad nezamislivo - redukcija najvažnijih energenata, i to kako za industriju, tako i za kućanstva.

Cijena europskih futuresa na prirodni plin kojima se trguje u Nizozemskoj porasla je više od 450 posto u posljednjih godinu dana, na rekordno visokih 60,63 eura (71,39 dolara) po megavat satu, prema podacima Bloomberga. Cijene plina u Velikoj Britaniji također su skočile na rekordno visoku razinu, kao i njemačke i francuske cijene električne energije.

Rast cijena uskoro bi se mogao intenzivirati, kažu Goldmanovi analitičari u bilješci od ponedjeljka. Rekli su da će kombinacija pada zaliha i ponovnog otvaranja globalnog gospodarstva vjerojatno potaknuti nestabilnost cijena jer se 'tržišta bore za uravnoteženje snažne potražnje sa slabijom ponudom'.

  • +7
Ilustrativna galerija / Nestanak struje Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

U SAD-u je također rekordno porasla cijena prirodnog plina, a referentna cijena Henry Huba je na najvišoj razini od 2014. Cijena sirove nafte (WTI) u ponedjeljak je probila razinu od 70 američkih dolara. Goldmanovi analitičari kažu da se zalihe gotovo sve fizičke robe, od američkih automobila do kineskih bakrenih katoda, naglo smanjuju u trenutku u kojem popuštaju mjere u mnogim zemljama, a ljudi sve više izlaze i troše.

'Ova tržišta postaju sve izloženija bilo kojoj vrsti prekida opskrbe (poput izvoza ruskog plina) ili neočekivanom povećanju potražnje (poput vrućeg vremena)', napisali su. Ograničenja količine robe koja se može isporučiti - naprimjer, zbog nedostatka radne snage ili lošeg vremena - znače da će potražnja morati pasti kako bi se tržišta uravnotežila.

  • +4
Ilustrativna galerija / Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

'Budući da robna tržišta sada ne mogu reagirati na prvu dionicu s višim cijenama kroz veću ponudu, nakon što se zalihe iscrpe, kao u slučaju europskog plina, tada je rezanje potražnje oštro višim cijenama jedina opcija za uravnoteženje tržišta', rekli su.