'polestar day'

Švedski proizvođač pokazao prototip Polestar 5: Tehnologija ekstremno brzog punjenja u električnom GT-u

11.11.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Polestar i StoreDot uvode tehnologiju ekstremnog brzog punjenja (XFC) u proizvodnju. Nazvan '100-u-5', ima domet od 160 km (100 milja) koji se puni u samo pet minuta, može se integrirati u formate paketa baterija koji su već dostupni i ne mora se oslanjati na revoluciju dizajna paketa baterija

Polestar, švedska marka električnih automobila u vlasništvu Volvo Carsa od 2015. i u sastavu kineske kompanije Geely, je predstavio inovaciju i snažan put naprijed na svom inauguralnom Polestar danu. Održan u Los Angelesu, Kalifornija, događaj je okupio ključne rukovoditelje i inovacije pred publikom kupaca, investitora i medija.

Thomas Ingenlath, izvršni direktor tvrtke Polestar, je izjavio: 'Dan tvrtke Polestar pruža značajan uvid u naše proizvode i inovacije na kojima radimo zajedno s globalnim liderima u raznim područjima kako bismo na tržište doveli automobile s najboljim električnim performansama. Napredujemo od jednog automobila na cestama – Polestar 2 – do tri, s lansiranjem u tijeku naša dva SUV vozila, Polestar 3 i Polestar 4. Nadolazeći mjeseci bit će neki od najuzbudljivijih koje je naša mlada tvrtka ikada vidjela.'

Polestaru su se na događaju pridružili rukovoditelji strateških partnera uključujući Bcomp, Göteborg Energi, Luminar, Mobileye i StoreDot.

Polestarov kompletan asortiman budućih modela prvi je put zajedno izložen, uključujući Polestar 3, Polestar 4, Polestar 5, Polestar Precept, Polestar Electric Roadster Concept i Polestar Synergy.

Gosti su mogli isprobati najnoviji Polestar 2 (MY24), kao i provozati se u razvojnim prototipovima Polestar 3 i Polestar 4 s Polestarovim inženjerima i stručnjacima.

Objavljen je niz najava:

  1. Polestar pokreće pilot projekt i pokreće virtualnu elektranu za razvoj tehnologije od vozila do mreže (V2G ili vehicle-to-grid) s Polestarom 3
  2. Polestar proširuje svoj proizvodni otisak s proizvodnjom Polestar 4 koja će započeti u Južnoj Koreji 2025.
  3. Mobileye i Luminar udružuju snage kako bi uveli LiDAR u Polestar 4 kako bi u budućnosti omogućili funkcionalnost autonomne vožnje Mobileye Chauffeur
  4. Polestar i StoreDot surađuju na tehnologiji ekstremno brzog punjenja i planiraju to demonstrirati u punoj mjeri u prototipu Polestar 5 2024. godine.
Polestar V2G applikacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

O Polestaru

Polestar (Nasdaq: PSNY) švedska je marka električnih automobila odlučna poboljšati društvo korištenjem dizajna i tehnologije za ubrzavanje prijelaza na održivu mobilnost. Sa sjedištem u Göteborgu u Švedskoj, automobili su dostupni online na 27 tržišta diljem Sjeverne Amerike, Europe i Azije i Pacifika.

Polestar planira imati liniju od pet učinkovitih EV-a do 2026. Polestar 2, brzi brzi pogon električnih performansi, lansiran 2019. Polestar 3, SUV za električno doba, lansiran krajem 2022. Polestar 4, transformirani SUV coupé, lansira se u fazama do 2023. i 2024. Polestar 5, električni GT s četvora vrata i Polestar 6, električni roadster, stižu uskoro.

 

Tehnologija ekstremnog brzog punjenja u Polestar 5 prototipu

Polestar surađuje sa StoreDotom kako bi uveli njihovu tehnologiju ekstremno brzog punjenja (XFC ili extreme fast charging) u proizvodnju. Nazvan '100-u-5', ima domet od 160 km (100 milja) koji se puni u samo pet minuta, može se integrirati u formate paketa baterija koji su već dostupni i ne mora se oslanjati na revoluciju dizajna paketa baterija.

Na Polestar Dayu u Los Angelesu, demonstracija punjenja XFC vrećastih ćelija StoreDota prikazana je uz Polestarov prototip baterijskog modula koji integrira XFC tehnologiju. Kao dio naprednog inženjerskog projekta koji je u tijeku, dvije tvrtke planiraju demonstrirati StoreDotovu XFC tehnologiju u punoj veličini u prototipu Polestar 5 2024. godine.

Thomas Ingenlath, izvršni direktor Polestara, kaže: 'StoreDot čini velike korake naprijed u razvoju svoje tehnologije ekstremno brzog punjenja i mi smo ponosni investitor i partner u njezinoj evoluciji. StoreDotove pionirske baterije s ekstremnim brzim punjenjem, u kombinaciji s našim nadolazećim vrhunskim električnim pogonskim sklopom, mogu revolucionirati iskustvo vlasništva za vlasnike EV-a s mogućnošću ponovnog punjenja u nekoliko minuta.'

  • +8
Polestar Day 2023 Izvor: Promo fotografije / Autor: Polestar

Dr. Doron Myersdorf, izvršni direktor StoreDota, kaže: 'Polestar je bio jedan od naših ključnih investitora i suradnika dok razvijamo našu XFC tehnologiju. Sljedeće godine pokazat ćemo kako se puni baterijski modul koji je razvio Polestar ovom revolucionarnom tehnologijom. Anksioznost oko punjenja uskoro će biti stvar prošlosti.'

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'