BEZ STAROG KONTINENTA

Subaru America objavio cijene WRX-a za 2024.: Cijenjena sportska limuzina najvjerojatnije ne dolazi u Europu

27.12.2023 u 16:29

Bionic
Reading

I ne samo to, čak i ako smo pomislili da je japanski proizvođač objavio kraj proizvodnje WRX-a prije dvije godine, sada je izvjesno da osvježeni WRX S4 STI Sport ipak stiže, ali samo u Japan

I dok se mnogi ljubitelji pravih sportskih automobila s tugom prisjećaju sjajnog modela Subaru WRX STI, u SAD-u Subaru of America za svoje tržište najavljuje model WRX za 2024. Da paradoks bude veći, model WRX-a za njihovo tržište snimljen je promo fotografijama ... na Siciliji!

No to nije sve, Subaru u Japanu najavljuje WRX S4 STI Sport, za koji je čak i objavio najavnu fotografiju uoči njegove premijere na salonu automobila u Tokiju sredinom siječnja dolazeće 2024.

Dakle, ako smo i pomislili da je japanski proizvođač objavio kraj proizvodnje WRX-a prije dvije godine, sada je izvjesno da osvježeni WRX S4 STI Sport ipak stiže. No ne i u Europu, pa nam ostaje još samo jedan sportski model - BRZ!

Kako još nemamo pouzdanih podataka niti slika japanske verzije sportske limuzine, posvetiti ćemo se američkom modelu WRX za 2024., uključujući nedavno predstavljeni WRX TR s nadogradnjama usmjerenim na performanse, modele za koje znamo i cijene koje su objavljene neki dan.

WRX za američko tržište

Peta generacija WRX-a poboljšana je standardnom tehnologijom EyeSight Driver Assist na svim modelima, uključujući one opremljene ručnim mjenjačem. Svi modeli WRX imaju četverocilindrični 2,4-litreni Subaru Boxer motor s turbopunjačem od 271 konjske snage i Subaru simetrični pogon na sve kotače. 11,6-inčni Subaru Starlink Multimedia Plus sustav u stilu tableta s bežičnim Android Auto i Apple CarPlay kompatibilnošću novi je standard na svim modelima za 2024. Subaru WRX 2024 stići će u maloprodaju početkom 2024. s početnom cijenom od 32.735 američkih dolara (29.560 eura).

Subaru WRX za 2024. Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

2024 WRX bit će ponuđen u pet razina opreme: Base, Premium, Limited, TR i GT. 6-stupanjski ručni mjenjač standardan je na svim razinama opreme osim GT-a. Subaru Performance Transmission (SPT) dostupan je s razinama opreme Premium i Limited, a standardna oprema za GT. WRX ima Subaruov legendarni simetrični pogon na sve kotače s aktivnom vektorizacijom okretnog momenta, pokretan 2,4-litrenim turbopunjačem Subaru Boxer motora koji isporučuje 271 konjsku snagu pri 5600 okr./min. i 350 Nm okretnog momenta isporučenog između 2000-5200 okr./min.

Standardni 6-stupanjski ručni mjenjač ima optimizirane prijenosne omjere i nadopunjen je profinjenom kvalitetom mijenjanja stupnjeva prijenosa. SPT mjenjač (Lineartronic CVT Subaru Performance Transmission s ručnim modom mijenjnja brzina) nudi bržu promjenu stupnja prijenosa prema gore i prema dolje i uključuje prilagodljivu kontrolu prijenosa za brzi odgovor prebacivanjem u niži stupanj prijenosa koji odgovara broju okretaja tijekom kočenja kako bi se održao idealan omjer u zavojima i tijekom izlaska iz zavoja.

Globalna platforma Subaru podupire model WRX za 2024. i poboljšava vožnju i upravljivost zahvaljujući čvršćoj šasiji u usporedbi s prethodnim generacijama. Globalna platforma, koja uključuje potpunu konstrukciju unutarnjeg okvira i stratešku upotrebu strukturalnog ljepila, poboljšava bočnu krutost prednjeg dijela za 14 posto i krutost točke ugradnje ovjesa za 75 posto u usporedbi s prethodnom generacijom WRX-a, a za 2024. dodatno je poboljšana dodatnim strukturnim pojačanjem u području poda i stražnjeg ovjesa.

Vizualno, 2024 WRX je lako prepoznatljiv zahvaljujući širokoj haubi i prepoznatljivoj šesterokutnoj rešetki hladnjaka okruženoj kompaktnim LED prednjim svjetlima. Na WRX Premium i višim opremama, stražnji poklopac prtljažnika uključuje niskoprofilni stražnji spojler u boji karoserije, koji se nalazi iznad stražnjih stražnjih svjetala koja zrače sjajnom crvenom bojom inspiriranom vulkanskom lavom.

Iznutra je 2024 WRX opremljen Subaru Starlink Multimedia Plus sustavom od 11,6 inča sa zaslonom osjetljivim na dodir visoke rezolucije za kontrolu zvuka, vozila i klime. Bežična Apple CarPlay i Android Auto kompatibilnost uključena je u sve modele, SiriusXM® All-Access Radio i Travel Link®, HD Radio® i Bluetooth® hands-free telefon i audio streaming također su opremljeni.

Za 2024. EyeSight Driver Assist tehnologija standardna je za WRX uključujući, po prvi put, modele opremljene ručnim mjenjačem. EyeSight na modelima s ručnim mjenjačem ima napredni prilagodljivi tempomat s centriranjem trake, automatskim kočenjem u nuždi, sprječavanjem napuštanja trake i pomoći pri kočenju prije sudara (upravljanje gasom prije sudara uključeno je na modele opremljene SPT-om)

Također standard u liniji modela je najnovija generacija Subaru Starlink sigurnosti i zaštite. Dostupni paketi nude hitne usluge i značajke pogodnosti uključujući automatsku obavijest o sudaru, poboljšanu pomoć na cesti, pronalazak ukradenog vozila, dijagnostička upozorenja vozila, daljinsko pokretanje motora s kontrolom klime i više. Wi-Fi pristupna točka dostupna je uz pretplatu na svakom modelu WRX za 2024.

  • +41
Subaru WRX TR (MY2024) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru of America

WRX TR

Nedavno dostupna za 2024., razina opreme WRX TR usmjerena na entuzijaste nudi iznimne performanse i upravljivost. Nadogradnje uključuju Brembo kočioni sustav s prednjim čeljustima sa 6 klipova, stražnjim čeljustima s 2 klipa, većim pločicama i rotorima te većim glavnim kočionim cilindrom. Tvrđe opruge s revidiranim stopama prigušivanja i repodešena letva upravljača s dva zupčanika nude WRX TR bolju kontrolu nad karoserijom i odziv upravljanja uz zadržavanje kvalitete vožnje. WRX TR također standardno dolazi s ekskluzivnim 19-colnim aluminijskim kotačima u saten sivoj boji u kombinaciji s ljetnim gumama Bridgestone Potenza S007 (245/35R19) za poboljšano prianjanje i performanse kočenja.

Svi modeli WRX TR opremljeni su Recaro® Performance Design prednjim sjedalima, nudeći vozaču i suvozaču veću podršku za učinkovitu vožnju. Dizajn u obliku slova Y u sredini naslona sjedala utjelovljuje koncept dizajna za podupiranje bočnih strana i lopatica kako bi se održao pravilan položaj za vožnju. Sjedala su omotana u crni i sivi Ultrasuede® s kontrastnim crvenim šavovima i utisnutim 'Recaro' logotipom na naslonima sjedala. Vozačevo sjedalo je električno podesivo u 8 smjerova.

WRX TR za 2024. je opremljen isključivo ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva prijenosa i brisanjem krovnog otvora, a cijena mu je 41.655 dolara (37.610 eura).

WRX GT

Dostupan isključivo sa SPT, WRX GT za 2024. nadovezuje se na WRX Limited s Ultrasuede pločom s instrumentima s crvenim šavovima; Recaro Performance Design prednja sjedala; električno podesivo vozačevo sjedalo u 8 smjerova; 18-colni aluminijski naplatci u mat sivoj boji s gumama 245/40R18 i sportski podešen ovjes s elektroničkom podesivom kontrolom vožnje s postavkama Comfort, Normal i Sport. Cijena WRX GT je 44.215 dolara (39.920 eura).

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'