TUNING

[FOTO/VIDEO] Mansory proizveo Gronos Coupé EVO C: Terenski coupé s dvoja vrata temeljen na Mercedesu G-klasi

25.02.2023 u 18:30

Bionic
Reading

Budući da je uz Lamborghini Urus, Mercedes G-klasa također jedno od najtraženijih baznih vozila za potpune preinake u prilagodbi vrhunskih vozila, ovaj korak je bio očigledan te su ga s nestrpljenjem iščekivali i vjerni obožavatelji i kupci Mercedes G-klase

Samo nekoliko tjedana nakon uspješnog lansiranja modela 'Mansory Venatus Coupé EVO C', tuner Mansory ponovno predstavlja s coupéom s dvoja vrata pod imenom 'Mansory Venatus Coupé EVO C'. Ovaj potonji je temeljen na luksuznom terenskom vozilu Mercedes G-klasi čime smo dobili dva globalno jedinstvena vozila u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, koji su bez premca u području prilagodbe vrhunskih vozila u smislu konstrukcije karoserije.

Budući da je uz Lamborghini Urus, Mercedes G-klasa također jedno od najtraženijih baznih vozila za potpune preinake u prilagodbi vrhunskih vozila, ovaj korak je bio očigledan te su ga s nestrpljenjem iščekivali i vjerni obožavatelji i kupci Mercedes G-klase.

Ideja

Kao i kod 'Mansory Venatus Coupé EVO C', osnovnu ideju izgradnje takvog vozila više puta su Mansoryju donosili njegovi kupci u okviru programa konverzije 'Mansory Bespoke'. Kao rezultat toga, oba su vozila dizajnirana, razvijena i spremna za serijsku proizvodnju gotovo u isto vrijeme. Cijeli proces - od detaljnog planiranja i faze dizajna do završetka prvih vozila - trajao je oko godinu i pol za svaki automobil. Analogno 'Mansory Venatus Coupé EVO C', ograničena mala serija od 8 primjeraka 'Mansory Gronos Coupé EVO C' također će se proizvoditi za ručno odabrane kupce s filozofijom 'One of One', prema kojoj se svako vozilo isporučuje kao unikatni primjerak.

'Mansory Gronos Coupé EVO C' Izvor: Promo fotografije / Autor: Mansory

'Kao i s našom prvom kreacijom, 'Mansory Venatus Coupé EVO C', također smo vrlo ponosni na kvalitetu i savršenu izradu svih modifikacija u 'Mansory Gronos Coupé EVO C'. Sada nudimo širok raspon izvedenica za Mercedes G-klasa i Coupé sigurno neće biti posljednja izvedenica G-klase koja će napustiti našu tvornicu,' kaže Kourosh Mansory, izvršni direktor i osnivač Mansory Design und Holding GmbH. 'Kao i s modelom 'Venatus Coupé EVO C', Mansory još jednom i vrlo impresivno pokazuje svoju visoku razinu stručnosti u području konstrukcije karoserije s 'Mansory Gronos Coupé EVO C' transformacijom standardnog vozila s četvera vrata u coupé s dvoja vrata,' nastavlja Kourosh Mansory.

Osnovno vozilo

Osnovno vozilo za ovu pretvorbu bio je jedan od svjetski najpopularnijih luksuznih terenskih vozila premium marke Mercedes, za kojim postoji velika potražnja na svim tržištima diljem svijeta. Unutar programa Mansory konverzije za G-klasu, vrhunska verzija za ovu seriju modela čini osnovu za 'Gronos Coupé EVO C'.

'Gronos EVO S'

Ovaj model između ostalog karakterizira trenutno najsnažniji stupanj pretvorbe s 900 KS, okretnim momentom od 1200 Nm te potpuna pretvorba koju kupac može potpuno slobodno konfigurirati te tako predstavlja savršenu osnovu za pretvaranje G-a s četvera vrata u coupé.

Karoserija i preinake

Kako bi se osnovno vozilo pretvorilo iz konfiguracije s četvera vrata u konfiguraciju s 2dvoja vrata, moraju se izvršiti vrlo opsežne izmjene karoserije. Dakle, u prvom koraku, standardna G-klasa se riješila sva četiri vrata. Zatim se B-stup pomiče unatrag kako bi se osiguralo dovoljno prostora za prednja vrata, koja su narasla na istu dužinu. U isto vrijeme, graničnici vrata su premješteni s A na B-stup.

Ova pretvorba, koja je vidljiva samo izvana na drugi pogled, uključuje veliki tehnički i konstrukcijski napor. Ne samo da se svi nosači vrata moraju premjestiti s A-stupa na B-stup u zrcalu, već se i cijela tehnologija otvaranja vrata, uključujući ručke, mora premjestiti kako bi se zadržao skladan cjelokupni izgled od automobila. Sve mjere mehaničke preinake provode se uz zadržavanje standardne sigurnosne tehnologije, a sve potrebne mjere vizualne preinake provode se uz velike troškove pomoću potpuno novih dijelova karoserije i naknadnog bojanja kako bi bili potpuno nevidljivi. Samo na taj način moguće je da adaptacija vrata bude istovremeno i vizualno ugodna i tehnički savršena.

'Mansory Gronos Coupé EVO C' je također dostupan - kao i sve kompletne pretvorbe G-klase iz Mansory asortimana - u blindiranoj verziji na poseban zahtjev.

  • +22
Mansory Gronos Coupé EVO C Izvor: Promo fotografije / Autor: Mansory

Naplatci i gume

Za 'Mansory Gronos Coupé EVO C' po prvi put se koriste felge tipa 'FD.15'. Odgovarajuće veličine naplataka i guma nepromijenjeno odgovaraju dimenzijama 'Gronos EVO S' (veličina guma: 295/30R24, veličina naplatka: 10x24).

Performanse

'Mansory Gronos Coupé EVO C' temelji se na najsnažnijoj verziji Mansory programa usavršavanja za G-klasu - "'Gronos EVO S' - i stoga preuzima njegove impresivne podatke o performansama nepromijenjene. Izraženo brojkama, to znači snagu motora od 900 KS i snažan okretni moment od ne manje impresivnih 1.200 Nm. Rezultirajuće brojke performansi su 250 km/h (regulirano) i 3,3 s od 0 do 100 km/h.

Interijer

Kao i kod svih kompletnih preinaka Mansoryja, interijer se u osnovi može slobodno odabrati u smislu boje, prošivanja i karbonskog dizajna.

Zbog neizbježnih zahtjeva pretvorbe u dvosjed s dvoja vrata, prednja sjedala su proširena mehanizmom za preklapanje u usporedbi sa standardnim sjedalima, što znatno olakšava pristup straga i ne dovodi do ozbiljnog gubitka udobnosti u usporedbi s vozilo s četvera vrata.

Sama stražnja strana impresionira luksuznim sustavom jednostrukih sjedala u kombinaciji s individualno podesivom središnjom konzolom.

Mnogi drugi s ljubavlju izrađeni detalji najviše kvalitete - poput sigurnosnih pojaseva s logotipom Mansory, crnih anodiziranih sportskih aluminijskih papučica Mansory, kožnog sportskog upravljača Mansory, prošivenih kožnih tepiha Mansory, natpisa Mansory na ručkama vrata i bezbroj drugih detalja rješenja čine 'Mansory Gronos Coupé EVO C' vrlo posebnim vozilom koje je sposobno implementirati individualne želje kupaca u svakom pogledu na majstorski način, također i u unutrašnjosti.