REKONSTRUKCIJA VLADE

Što kažu Mrsić i Ostojić o mogućoj smjeni?

09.06.2014 u 12:26

Bionic
Reading

Dva dana nakon mučne, 13-satne rasprave Glavnog odbora SDP-a u javnosti se počelo nagađati da će premijer Zoran Milanović krenuti u rekonstrukciju Vlade. Pretpostavlja se da su među prvima na 'listi za odstrel' ministri zdravlja Rajko Ostojić i rada Mirando Mrsić - dvojac koji se suprotstavio Milanovićevom prijedlogu o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a

Premijer i šef SDP-a Zoran Milanović navodno je već dulje od godinu dana nezadovoljan radom ministra zdravlja Rajka Ostojića, ali do sada njegova pozicija nije bila značajno ugrožena. Ostojiću se zamjeraju neučinkovita sanacija dugova u zdravstvu i nabava 35 ECMO uređaja (umjetnih pluća) kojih imamo jednako kao i Švedska, a polovica ih je još zapakirana.

Ministar Rajko Ostojić danas je na otvorenju Kliničkog odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Zagreb rekao da ne strahuje da bi mogao izgubiti svoju fotelju: 'Premijerov je posao da imenuje i razrješuje ministre, tako je to u svim demokratskim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Ja se za svoju funkciju ne plašim jer su članovi Glavnog odbora SDP-a dali 100-postotnu podršku reformama, a glavna od tih reformi je masterplan bolnica i podržava ga Europska komisija i Svjetska banka.'

Nije htio konkretno odgovoriti na pitanje je li već razgovarao s Milanovićem o mogućoj smjeni, a tvrdi da je udovoljio premijerovom zahtjevu i predao mu svu dokumentaciju oko sporne nabave ECMO aparata. Ostojić i dalje govori da je sve bilo po zakonu i da Hrvatskoj toliki broj 'umjetnih pluća' doista treba. 'Lako vam je sa mnom, moje je načelo slušati struku i raditi po zakonu', poručio je Ostojić službenicima bolnice.

Ministar rada Mirando Mrsić danas je u Ženevi. Javio nam se na telefon nekoliko minuta prije svog govora na konferenciji i rekao da moguću rekonstrukciju Vlade i svoju smjenu danas ne želi komentirati.

S druge strane, izvor Vlade za Hinu poručuje, doduše nesluženo, da je premijer zadovoljan radom ministra Mrsića. 'Premijer Zoran Milanović zadovoljan je Mrsićevim radom, a kriterij za rekonstrukciju Vlade sasvim sigurno neće biti to kako je tko glasovao o Slavku Liniću', piše Hina.

Na 'izlaznim vratima' Banskih dvora mogao bi biti i ministar obrazovanja Željko Jovanović, čije se odluke redovito poništavaju na Ustavnom sudu. Ipak, u javnosti je procjena da su šanse za taj rasplet male jer je Jovanović vjeran zagovornik svake premijerove politike.

Rekonstrukcija Vlade, ako je bude, trebala bi biti dovršena do četvrtka, jer bi tada premijer već trebao biti na otvorenju Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu.