ŽELJEZARA SPLIT

Četvero sindikalista štrajka glađu

24.08.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Četvero sindikalnih predstavnika u splitskoj Željezari danas je počelo štrajkati glađu zbog teškoga socijalnog stanja 480 radnika. 'Naših 480 radnika nema kune u džepu, ovo je borba za kruh radnika splitske Željezare', rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskoj Željezari Mladen Bekavac

SPLIT - Osim Bekavca, glađu štrajka i dvoje njegovih kolega - sindikalaca iz te tvrtke Jozo Ivančević i Katica Nejašmić te predstavnik Nezavisnog sindikata Brodosplita Tonči Mužić, koji se, kako je rečeno, solidarizirao s kolegama u Željezari.

Oni su istaknuli kako štrajk glađu nema nikakve političke konotacije, nego štrajkaju zbog teškoga socijalnog stanja radnika.

Nekoliko su puta ponovili kako će štrajkati glađu u zgradi Uprave splitske Željezare sve dok se ne ispuni njihovih pet zahtjeva.

Njihovi su zahtjevi da se radnicima isplate sve neisplaćene plaće, da se žurno organizira sastanak sindikata i predstavnika vlade sa zainteresiranim ruskim kupcem koji je poslao ponudu za kupnju Željezare, te da mu se omogući ta kupnja, da se hitno pokrene proizvodnja, da se utvrdi odgovornost onih koji su Željezaru doveli u tako teško stanje.

Sindikalni su predstavnici nekoliko puta ponovili svoje stajalište da vlada treba žurno raskinuti kupoprodajni ugovor s poljskim 'Zlomrexom' iz 2007. godine zbog kojeg je, kako su rekli, splitska Željezara i dovedena u iznimno teško stanje.

Na pitanje novinara kako komentiraju izjavu premijerke Jadranke Kosor, koju je dala krajem prošlog tjedna na Čiovu, u blizini Trogira, a po kojoj će se osigurati jedna plaća zaposlenicima splitske Željezare radi prevladavanja teškoća u toj tvrtki, sindikalni predstavnici su odgovorili da je nakon te njezine izjave osiguran samo dio plaće, to jest minimalna plaća, što njih ne zadovoljava.

Također su zamjerili vladi što nije ispunila obećanja dana prije splitskoj Željezari.

Četvero štrajkaša počelo je štrajkati glađu i u svibnju ove godine, ali taj su štrajk prekinuli nakon dva dana. "U svibnju ove godine predstavnici vlade su nas nakon dva dana odvratili od štrajka glađu, ali ovaj ćemo put biti ustrajni i nećemo odustajati dok se ne ispune naši zahtjevi", poručio je danas Bekavac.