IZA ČELIČNE OGRADE

Ploče u Vukovaru čuva oko stotinu interventnih policajaca

03.09.2013 u 16:45

  • +8

Policija čuva ćirilicu

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

I danas je u Vukovaru održan prosvjed zbog ćiriličnih ploča, no za razliku od jučer postavljene ploče nisu razbijene. Vjerojatno zato jer ih čuva od 50 do 100 interventnih policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija. Zaštiti ploča pridonosi i čelična ograda

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić pušten je iz policije, a prosvjednici su se malo prije 13 sati odlučili razići i ponovno se naći u srijedu u 10 sati. Prije nego su se razišli dopredsjednik Stožera prosvjednike je obavijestio da je Josić pozvan na razgovor u Državno odvjetništvo, no to je tportalu demantirao njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

Jedan od sudionika prosvjeda, pozdravljajući okupljene, rekao je kako svaki narod ima pravo na jezik i pismo, ali Vukovar je, kazao je, nešto drugo, 'Vukovar je hrvatski Alamo'.

Zatvorena cesta Vukovar - Ilok

Zbog prosvjeda, za sav promet zatvorena je dionica državne ceste D2 Vukovar-Ilok, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Promet se preusmjerava okolnim cestama (ulicama Augusta Šenoe i Antuna Augustinčića).

Iako su prosvjednici na trgu nakon prosvjedne hodnje očekivali dolazak  predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, koji je jučer bio među privedenima na informativni razgovor, nakon pola sata čekanja obaviješteni su da je on ipak pozvan na razgovor u Državno odvjetništvo. Međutim, tu informaciju demantirao je za tportal njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

'Josić je sinoć u 23.30 sati priveden pritvorskom nazdorniku i tamo se odlučivalo hoće li biti priveden na razgovor u DORH ili ne. Međutim, pušten je i ništa od DORH-a za sada. Sutra će on doći u Zagreb pa ću razgovarati s njime i vidjeti njegovu poziciju za dalje', rekao je za tportal Josićev odvjetnik Zvonimir Hodak

U organizaciji Stožera, od jučer ujutro održava se prosvjed zbog postavljanja dvojezičnih ploča na latinici i ćirilici na javne ustanove u Vukovaru. Za razliku od jučerašnjih nemira, kad su prosvjednici nasilno skidali ploče, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca, danas se prosvjed pretvorio u hodnju od jedne do druge institucije na koje su te ploče postavljene, a koje čuvaju vrlo jake snage reda.

Naime, dvojezične ploče u Vukovaru čuva između 50 i 100 pripadnika interventne policije potpuno opremljenih protiv razbijanja demonstracija. Osim toga pristup institucijama s dvojezičnim pločama onemogućava i čelična ograda.

Na mir i dostojanstvo pozivali su danas sami prosvjednici, kao i gradonačelnik Željko Sabo, koji je istaknuo da 15 godina građani Vukovara žive u miru, za što je im je trebalo puno tolerancije. "Nemojmo dozvoliti da grad Vukovar postane Bejrut", poručio je Sabo danas.

KAKO JE IZGLEDALA PROSVJEDNA HODNJA

Prosvjednici, koji su se nakon zgrade Centra za socijalnu skrb uputili pred Županijski sud, na kojemu je također postavljena ploča s natpisom na latinici i ćirilici, nisu se zadržali pred sudom već su produžili u krug Opće bolnice Vukovar, gdje su pred velikim križem zajedno s gvardijanom vukovarskog franjevačkog samostana Gordanom Propadalom molili.

Fra Gordan je izjavio novinarima da mu je žao što ljudi na vlasti 'ne vide da je ovo udar na ovdašnje ljude". Kako je kazao, događanja u Vukovaru ocijenjuje 'posipanjem soli na svježu ranu', rekao je da je to 'zlo, pa i zločin, koji traži odgovornost.'

Prosvjednicima se u vrlo emotivnom govoru obratila majka nestalog sina, Kata Gombović, svjedočeći o potrazi za njim, o devet članova u njenoj široj obitelji koji su ubijeni, a ona i suprug odvedeni u logor u Mitrovicu. Optužila je imenom i prezimenom čovjeka srpske nacionalnosti koji radi u gradskoj upravi da je tukao sina i muža te rekla da već godinama policija i druge institucije ništa ne poduzimaju.

Zatim su se uputili prema Državnom inspektoratu. Kolona je na tom putu srela doktoricu Vesnu Bosnac, ratnu i dugogodišnju ravnateljicu vukovarske Opće bolnice i burno je pozdravila skandirajući 'Vesna, Vesna'.
U prosvjednoj hodnji, koja protječe mirno i bez izgreda, kolona je došla do zgrade Državnog inspektorata u Vukovaru, koju osiguravaju jake snage interventne policije.

Na svakom punktu na kom se kolona zaustavlja, trojica invalida u kolicima, Đuro Glogoški, Mato Mikajević i Ivan Artuković, obraćaju se snagama reda navodeći detalje svojih ratnih biografija i stradavanja. Oni su istaknuli da će današnja hodnja kroz Vukovar proteći mirno i dostojanstveno kako bi se još jednom upozorilo na 'neprihvatljivost' dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Zatim su trebali krenuti prema Državnom odvjetništvu, no Stožer je saznao da je Josić pušten, pa se kolona uputila natrag na Trg Republike Hrvatske da ga tamo dočeka.