KOSOR O GLASOVANJU MANJINA

'Poštujemo odluku Ustavnog suda, ali još ćemo razgovarati'

29.07.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor komentirala je nakon potpisivanja ugovora o provedbi programa 'Brijuni Rivijera' odluku Ustavnog suda kojom su odbačena nova pravila glasovanja za manjine. Kosor kaže da će Vlada, naravno, poštovati tu odluku, ali i da će o tim pitanjima još puno razgovarati

'Za nas u Vladi sada ostaje pitanje kako je moguće mijenjati izborna pravila samo nekoliko mjeseci prije izbora, a kada smo razmišljali o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, onda je bilo puno prijepora u javnosti i institucijama kako to treba učiniti. Odluka Ustavnog suda odluka je koju treba poštovati, ali o ovom pitanju ćemo sasvim sigurno još puno razgovarati', rekla je Kosor na pitanje kako komentira današnju odluku Ustavnog suda koji je dopune Ustavnog zakona o manjinama i izmjene Zakona o izboru zastupnika u Sabor proglasio neustavnim.

Naime, Ustavni sud Vladi je tri i pol mjeseca prije izbora ostavio mogućnost mijenjanja zakona u posljednji trenutak: 'Ovim odlukama ne umanjuju se prava pripadnika nacionalnih manjina u izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Ako Sabor ne odluči drukčije, na što ima pravo, na parlamentarnim izborima u prosincu pripadnici nacionalnih manjina svoje će zastupnike i dalje birati kao i na izborima 2000, 2003. i 2007. godine. Srpska manjina birat će svoja tri zastupnika, a ostale manjine svojih ukupno pet zastupnika', poručila je Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda Hrvatske.

Dakle, do sada su manjine imale posebnu izbornu jedinicu u kojoj su tri zastupnička mjesta išla srpskim zastupnicima, a pet zastupnicima drugih manjina. Pripadnici manjina birali su za koga će glasati - za zastupnika svoje manjine ili za 'građansku' listu (neka parlamentarna stranka).

Da je Ustavni sud danas 'blagoslovio' novi zakon, srpska stranka SDSS bila bi ravnopravna svim ostalim 'građanskim' političkim strankama te bi mogla osvojiti zastupničkih mjesta ovisno o glasovima (što bi moglo biti i više od tri mandata). Ostale bi manjine pak imale dvostruko pravo glasa - odnosno, glasovali bi za zastupnika svoje manjine, ali i za parlamentarnu stranku, što do sada još nisu mogli.

Za tri i pol mjeseca, manjine će birati ili po starim pravilima ili će Vlada i Sabor morati požuriti naći neko novo rješenje.