BUNT PROTIV MACRONA

Žuti prsluci ne odustaju. I ovaj vikend su obilježili sukobi u kojima ih je 170 uhićeno

24.03.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Policija je u subotu suzavcem rastjerivala prosvjednike u Parizu a sukobi su izbili i u drugim francuskim gradovima tijekom 19. vikenda zaredom u kojemu su se odvijali prosvjedi "žutih prsluka" protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Uz po prvi puta raspoređene vojne snage u Parizu koje su pružale potporu policiji nemiri nisu dosegnuli ramjere prethodne subote kada su prodavaonice na Elizejskim poljanama opljačkane i uništene.

Širom Francuske na prosvjedima se pojavilo više od 40 tisuća demonstranata što je porast u odnosu na vikend prije kad ih je bilo 32.300, objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

Samo je u Parizu bilo manje prosvjednika - pet tisuća umjesto deset koliko ih je bilo tjedan ranije.

Prosvjedi u glavnog gradu odvijali su se uglavnom mirno no pri kraju dana policija je suzavcem rastjerala prosvjednike u blizini Strasburškog bulevara. Neki su prosvjednici zapalili kante za smeće.

Sukoba s policijom bilo je i u Lilleu, Lionu, Nantesu, Toulouseu, Montpellieru i Nici.

Prosvjedi "žutih prsluka", koji su dobili naziv po prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim vozilima i koje su nosili prosvjednici, započeli su u studenome kao izraz revolta javnosti zbog povećanja poreza na gorivo.

Pokret je prerastao u širi prosvjed protiv politike predsjednika Macrona iako je on ukinuo poreze na gorivo i često su bili obilježeni nasilnim sukobima s policijom i pljačkom.

Prosvjedi su ostavili i traga na francusko gospodarstvo i Francuska je smanjila procjene rasta za 2019. s 1,4 posto na 1,7 posto.

  • +8
Prosvjed žutih prsluka u Parizu Izvor: EPA / Autor: EPA

Prosvjednicima je od ove subote bio zabranjen pristup Elizejskim pojlanama i ministar Castaner rekao je da su snage primjereno postupale u subotu prema prosvjednicima.

"Ispravne su metode primjenjene i rezultati su tu da ih svi vide", rekao je Castaner u televizijskom obraćanju.

Castaner je rekao da je policija zaplijenila predmete poput bejzbol palica i maski od potencijalnih izgrednika a oko 170 ljudi je u subotu uhićeno.

Iako im je bio zabranjen pristup Elizejskim poljanama prosvjednici su se drugdje okupili u južnim dijelovima Pariza kako bi preko rijeke Sene stigli do bazilike Sacre Coeur na sjeveru grada.

S bazilike je na kratko bila izvješena žuta tkanina prije nego što ju je policija uklonila.

U Nici je jedan policajac ozlijeđen te jedna žena u 70-im godinama koja je hospitalizirana.