TURUDIĆEV VAPAJ

Županijski sud u Zagrebu tone sve dublje u dugove

09.11.2012 u 08:35

Bionic
Reading

Sa Županijskog suda u Zagrebu stiglo je upozorenje – samo za intelektualne usluge ta institucija duguje skoro sedam milijuna kuna, a u posljednja dva mjeseca nisu dobili ni lipe, pa su odvjetnici već počeli pokretati ovrhe, donosi Večernji list. Sud nema novca za podmirenje troškova obrane po službenoj dužnosti, za dovođenje svjedoka te za vještačenja, uglavnom sudsko-medicinska

'Ministarstvo pravosuđa donijelo je smanjeni plan materijalni troškova i to je sve. Uštedjeli smo gdje god je bilo moguće, ali više ne ide', požalio se Večernjem listu predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, Ivan Turudić

Podsjeća kako se slična situacija dogodila prije 15-ak godina pa su, zbog nagomilanih dugova, vještaci odbili pružati intelektualne usluge sudu sve dok im se ne podmire troškovi. 'Bilo bi mi draže i kad bi sucima smanjili plaće, ali da se osiguraju uvjeti za normalan rad sustava', dodaje Turudić.

Informaciju o dugovima potvrdio je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ali i upozorio kako su sudovi potrošili više nego što je za intelektualne usluge bilo predviđeno. Još je napomenuo kako se 'ne može dati više nego što se ima' te podsjetio da su 'svi sudovi mjesečno bili obavještavani o stanju proračuna'.

Osim financijska zagrebačkom Županijskom sudu, navodi Večernji list, su i nagomilani neriješeni predmeti čemu su razlozi veliki priljev predmeta, ali i nedostatak sudaca. Naime, dok je sa suda otišlo šest-sedam sudaca, ni jedan na Županijski sud u Zagrebu nije došao.