obnova banije

Župan Žinić najavio: Svi će imati pravo na otpis električne energije, ne samo 'crvene' kuće

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 16.01.2021 19:29
  • Objavljeno 16.01.2021 u 19:29
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N1

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić za Dnevnik N1 komentirao je odluku Vlade da u saborsku proceduru pošalje prijedlog Zakona o obnovi prema kojem država u obnovi Siska neće sudjelovati financijski sto posto

“Dosadašnji Zakon o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije sukladno podjeli o potpomognutim područjima, u što spada skoro cijela Banovina, kaže da će država obnavljati sa stopostotnim udjelom. Prijedlog zakona koji govori o 60% udjela države, 20% lokalne samouprave i 20% vlasnika građevina, zakon je koji je sukladno tom pravilu u pripremi i ide u saborsku proceduru. Vjerujem da će kao takav biti donesen. Vlada je razmotrila taj zakon i stavila ga u proceduru”, rekao je Ivo Žinić za N1 i dodao:

“Međutim, u članku 5 se govori da, ako jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurati 20% sredstava, država će nadoknaditi ta sredstva, kao i za vlasnike građevine prema određenim kriterijima, kao što su socijalni razlozi i drugi.”

Na pitanje može li Sisačko-moslavačka županija, za koju je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla da je u bankrotu, sudjelovati financijski u obnovi, Žinić odgovara:

“To je neistinito, SMŽ nije u bankrotu. Ima likvidnost, posluje normalno, završni proračun za prošlu godinu o tome govori. Sve obveze smo ispunili. Imamo puno projekata, preko 300 u županiji. Ovog trenutka županija vjerojatno ne može financirati svima 20%, ali dio sigurno može osigurati. Štete su ogromne, bilo bi neozbiljno od mene da procjenjujem sad prije nego što znamo točno štete. Sukladno članku 5 država može osigurati sredstva, računamo na to.”

Objasnio je da i prema ovom modelu država može “uskočiti” građanima u pomoć, a ne radi se samo o socijalno ugroženima, već i onima koji iz nekog drugog razloga neće moći osigurati traženi iznos. Ističe da će još biti promjena u nacrtu zakona kad dođe u saborsku proceduru i da je bitno da se izglasa čim prije.

  • +4
  • +1

Posljedice potresa u Sisku

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

“Kao župan raduje me da bude zakon čim prije bude donesen. Prijedlog zakona uvijek može doživjeti izmjene. Ne smatram da je Vlada pogriješila. Ovaj zakon definira određena područja”, rekao je Žinić.

Komentirao je i najavu otpisa računa za struju:

“Zalagao sam se da se otpiše ta struja. I jučer sam se čuo s premijerom. Svi koji će imati troškove na ovom području zahvaćenom potresom i čije su kuće stradale, svi će imati pravo na otpis električne energije, ne samo crvene kuće. Poručujem ljudima da koriste sve mogućnosti, da griju prostore, a oni koji nemaj kontejner ili smještaj, pozivam da se jave, za sve imamo alternativni smještaj.”

Što se tiče drugih režija, za koje će također stizati računi, rekao je da još nema potvrde komunalnih poduzeća o otpisu, no svakako se nada tome.

“Uglavnom sve druge režije spadaju u troškove prema komunalnim poduzećima, lokalnim davateljima usluga. Pozivam sve čelnike lokalne samouprave da razmotre situaciju i otpišu i te račune jer potres je učinio i velike štete na komunalnoj infrastrukturi i mnogi građani, koji su ostali bez kuća i stanova, imali su curenja vode, troškovi bi bili veći. Troškovi plaćanja vode i drugih stvari ne mogu pasti na teret građana, treba pronaći ta sradstva. Gradovi su dobili određena sredstva za saniranje posljedica”, rekao je Žinić.

Na koncu je istaknuo da je u županiji preko 35.000 stambenih jedinica i da je potres zahvatio područje s preko 116.00 stanovnika zbog čega još uvijek nema decidiranog popisa oštećenja jer on se, kako kaže, iz dana u dan mijenja.

Blizu 2.000 ljudi je otišao iz županije. Nije sve to jednostavno. Popisi su živi, mijenjaju se iz dana u dan. Barata se sa svim relevantnim podacima”, rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!