brdo gradina

Župan Jelić i kninski HDZ osudili skidanje zastave kod Knina

11.06.2023 u 21:47

Bionic
Reading

Šibensko-kninski župan Marko Jelić te kninski HDZ u nedjelju su u priopćenjima oštro osudili slučaj skidanja zastave Republike Hrvatske s jarbola na brdu Gradina kraj Knina prije 14 dana, o čemu je u nedjelju izvijestila policija, koja je nakon istrage uhitila trojicu muškaraca

Policijska uprava šibensko-kninska ranije danas je priopćila da su uhićena dvojica 20-godišnjaka i 49-godišnja, osumnjičeni da su kod Knina skinuli s jarbola hrvatsku zastavu i to objavili na društvenim mrežama, čime su grubo omalovažili zastavu Republike Hrvatske i povrijedili ugled Hrvatske.

Istragom je utvrđeno da je 20-godišnjak 26. svibnja u mjestu Kovačić, na brdu Gradina, s čeličnog stupa skidao hrvatsku zastavu dok ga je vršnjak snimao i pritom ga poticao i govorio mu da je skine. Snimljeni materijal objavili su na društvenim mrežama i proslijedili 49-godišnjaku koji ga je dijelio drugim osobama putem internetskih komunikacija.

Šibensko-kninski župan Jelić, istaknuo je u priopćenju da su time trojica muškaraca poslala poruku mržnje.

Dodao je da je kao bivši gradonačelnik Knina i aktualni župan, radio i radi na „promicanju tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti.

"Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gdje žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspjeli ostvariti dijalog i sinergiju na korist opće zajednice. Međutim, ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu ići u prilog demokratskoj budućnosti, otvorenom društvu i inkluzivnim načelima. Čin skidanja hrvatske zastave iz hrvatskog grada heroja Knina, uz gestikulaciju koja se koristila u vrijeme velikosrpske agresije nije ništa drugo nego barbarizam koji za cilj ima provocirati i dijeliti", naveo je župan Jelić.

Naglasio je da "ovom prilikom nisu povrijeđeni samo Hrvati i hrvatski branitelji već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu te poštuju njezine institucije i zakone“.

Šibensko-kninski župana pozdravlja postupanje PU šibensko – kninske koja je provela kriminalističku istragu nad osumnjičenim muškarcima.

„Takva reakcija institucija snažna je poruka za cijelo društvo da su zastava, grb, i himna ustavne kategorije zaštićene zakonom. Hrvatsku smo izborili krvlju u obrambenom ratu i ostvarili tisućljetni san. Oni koji se s takvim načelima ne mire i ne poštivaju red i poredak trebaju znati da će u protivnom odgovarati pred zakonom", poručio je Jelić.

Kninski HDZ: Osuđujemo vandalski čin skidanja hrvatske zastave

I Gradski odbor HDZ-a Knin večeras je osudio čin skidanja države zastave Republike Hrvatske sa čeličnog stupa u mjestu Kovačić, na brdu Gradina,

"Najoštrije osuđujemo vandalski čin skidanja hrvatske zastave dvojice 20-godišnjaka srpske nacionalnosti. Posebno pohvaljujemo rad svih nadležnih institucija, u prvom redu hrvatske policije, koja je u najkraćem roku identificirala i uhitila počinitelje", naveo je na službenom Facebooku predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Kinin Robert Marić.

Prema pisanju medija, snimka skidanja zastave Republike Hrvatske objavljena je na TikToku te prikazuje mladića s podignuta tri prsta dok skida hrvatsku zastavu s jarbola.

Policija je priopćila da su "osumnjičeni predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku".