otkazani letovi

Zrakoplovi Air Francea prikovani za zemlju zbog štrajka

22.02.2018 u 12:36

Bionic
Reading

Pola dugolinijskih letova Air Francea otkazano je u četvrtak zbog štrajka pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja kojim se želi postići povećanje plaća za šest posto

Tvrtka predviđa osigurati ukupno '75 posto svojeg programa ili 50 posto dugolinijskih letova s polaskom iz Pariza, 75 posto srednjolinijskih s polaskom i dolaskom na Charles-de-Gaulle i 85 posto kratkolinijskih letova.

Uprava procjenjuje stopu štrajkaša na '28 posto'. Po internom izvoru, radi se o 33 posto pilota, 37 posto kabinskog i 26 posto zemaljskog osoblja.

Zrakoplovna tvrtka Air France upozorila je u srijedu da se u četvrtak očekuju odgode u polijetanju te poremećaji u redu letenja pošto je sindikat sazvao štrajk zbog plaća.

'Poremećaje i kašnjenja ne možemo isključiti', rekla je tvrtka.

Sindikat koji predstavlja pilote, kabinsko i zemaljsko osoblje, pozvao je na štrajk zato što poslodavac odbija ispuniti njihove zahtjeve za 6-postotnim povećanjem plaće.

Grupa Air France-KLM u 2017. je imala za 42 posto veće prihode, 1488 milijarda eura, od čega na Francusku otpada 588 milijuna.

Poslodavac kaže da sindikalni zahtjevi 'nisu razumni' i da bi ukupan trošak rasta plaće koji oni traže iznosio oko 240 milijuna eura i predlaže povećanje od 1 posto u dva navrata.

Sindikati koji su pozvali na štrajk taj su prijedlog odbacili nazivajući ga 'milodarom' koji ne može 'kompenzirati porast životnih troškova i plaće koje nisu rasle od 2011.'