oni dolaze

Zoričić u Puli nije jedini: Nezavisni kandidati nižu uspjehe na lokalnim izborima. Pobrojali smo ih

01.06.2021 u 18:43

Bionic
Reading

Iz izbora u izbore u Hrvatskoj jača grupacija nezavisnih kandidata. Potvrdilo se to i u drugom krugu lokalnih izbora, u kojem je niz nezavisnih kandidata odnio pobjedu nad konkurentima iz etabliranih stranaka. Bilo je i slučajeva da su se u drugom krugu našla dva nezavisna kandidata

Nezavisni kandidati na netom završenim izborima osvojili su ukupno 105 općina, čak 36 više nego 2017. godine. Upravljat će sljedeće četiri godine u 25 gradova i opet imaju jednu županiju dok je još jednu osvojio kandidat nezavisne liste (NL). Nestranački kandidati drže 30 gradova i 121 općinu, otprilike četvrtinu tih jedinica, te imaju 52 mandata više nego prije četiri godine.

Izdvojili smo neke primjere nezavisnih kandidata koji su preuzeli ili zadržali vlast.

Svakako najveći uspjeh nezavisnih kandidata pobjeda je Filipa Zoričića u Puli. Nakon oštre kampanje zadao je težak udarac IDS-u u najvećem istarskom gradu.

'Nije bilo lako, bilo je huškanja, podmetanja sa svih strana, ali građani su prepoznali iskrenost, neizmjernu volju i ljubav prema ovom gradu. Građani su osjetili hrabrost, slobodu i očekujem da ćemo s partnerima već za dan ili dva, da se simbolično izrazim, graditi novu kuću. Kuću s crvenim krovovima, žutim fasadama i zelenom okućnicom. Nakon srušene tvrđave želimo graditi novi dom i novu kuću za sve građane', izjavio je Zoričić nakon pobjede.

  • +30
Nezavisni Filip Zoričić novi je gradonačelnik Pule Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić/PIXSELL

U obližnjem Medulinu također će u gradsku fotelju zasjesti nezavisni kandidat. Štoviše, u drugom krugu izbora u Medulinu birači su imali izbor između dva nezavisna kandidata: dotadašnjeg načelnika Gorana Buića i izazivača Ivana Kirca. Pobijedio je Kirc. Poput Medulina, i na Hvaru su se u drugom krugu izbora sučelila dvojica nezavisnih - Rikardo Novak i nekadašnji gradonačelnik Pjerino Bebić. Uvjerljivo je pobijedio Novak, ne dopustivši iznenađenje.

Do promjene vlasti došlo je i u Čakovcu, u kojem je Ljerka Cividini, koja je uživala potporu nezavisne liste Matije Posavca, detronizirala dotadašnjeg gradonačelnika SDP-a Stjepana Kovača.

Kao i u Međimurju, u Šibensko-kninskoj županiji pojavila se sinergija nezavisne liste na županijskoj i gradskoj razini. Samo za razliku od Međimurja, u kojem je nezavisni župan dao potporu kandidatkinji na gradskoj razini, u Šibensko-kninskoj županiji dogodilo se obratno i nezavisna lista koja je nastala u Kninu krenula je u osvajanje županije. Marko Jelić postao je šibensko-kninski župan, a na mjestu kninskog gradonačelnika zamijenio ga je Marijo Ćaćić.

U Županji je nezavisni Damir Juzbašić svrgnuo HDZ-ova gradonačelnika Davora Miličevića. U istoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj, nezavisna kandidatkinja Marina Budimir potvrdila je novi četverogodišnji mandat u Iloku, kao i Ivan Penava u Vukovaru.

Posebno zanimljiva situacija bila je u Oroslavlju, u kojem je Viktor Šimunić pobijedio HDZ-ova Emila Gredičaka. Šimunić je poznat široj javnosti jer je u aferi 'Kaj bi ti štel biti?' objavio audiosnimku iz koje proizlazi da mu je HDZ nudio protuuslugu u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. U Glini je nezavisni Ivan Janković pobijedio HDZ-ova gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, kojeg se prozivalo za lošu reakciju nakon potresa koji je pogodio to područje.

Nezavisna kandidatkinja vladat će i u Ozlju. Nova gradonačelnica Lidija Bošnjak bila je dosadašnja pročelnica u gradskoj upravi. HDZ je izgubio i Dugi Rat, a novi načelnik je nezavisni Tonči Bauk. Nezavisni gradonačelnik Mario Rajn potvrdio je mandat u Križevcima. Rajn je bio član HSS-a, ali je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat.

Na otoku Korčuli HDZ je poražen u apsolutno svim jedinicama lokalne samouprave. Upravo je pobjeda u Blatu nezavisnog Ante Šeparovića nad HDZ-ovom Franciskom Jurišić Bačić odnijela i zadnju nadu vladajućoj stranci za bilo kakvim utjecajem nad Korčulom. Nekadašnjem HDZ-ovcu Šeparoviću ovo je treći mandat čelnog čovjeka u Blatu na Korčuli.

Ako je suditi prema rezultatima ovih lokalnih izbora, trend rasta broja kandidata neopterećenih stranačkim okovima nastavit će se u budućnosti.