sudar neutronskih zvijezda

Znanstvenici zabilježili ogromni svemirski sudar i saznali kako nastaje zlato

16.10.2017 u 20:34

Bionic
Reading

Znanstvenici su prije dva mjeseca zabilježili sudar dvije neutronske zvijezde na oko 130 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumijevanju tajni svemira, priopćila je danas Europska svemirska agencija (ESA)

Opservatorij LIGO, u kojem rade znanstvenici koji su dobili Nobelovu nagradu za fiziku zbog bilježenja gravitacijskih valova, i Virgo interferometar, upozorili su 17. kolovoza astronome širom svijeta kako su zabilježeni gravitacijski valovi događaja koji je nazvan 'GW170817' nakon čega su teleskop INTEGRAL europske agencije i teleskop Fermi američke agencije NASA zabilježili kratke izljeve gama zraka iz istog smjera.

Astronomi su brzo ustanovili da se izvor nalazi u galaktici NGC 4993 u sazviježđu Hidra na oko 130 milijuna svjetlosnih godina – pojavila se točka svjetlosti u dijelu u kojem ranije ništa nije bilo vidljivo.

Ekipe znanstvenika su analizirali podatke sa teleskopa Hubble, čime su dobili prve opservacijske podatke o kilonovi, odnosno sudaru dva izuzetno gusta svemirska objekta, najvjerojatnije dvije neutronske zvijezde.

Neutronske zvijezde, koje su toliko guste da bi žličica njihove materije imala masu od skoro milijarde tona, sve brže su se okretale jedna oko druge dok se nisu sudarile, rekla je astronom Marija Drout sa Carnegie instituta.

Slike s teleskopa Hubble u vidljivoj i infracrvenoj svjetlosti, pokazale su objekt u NGC 4993 koji je svjetliji od nove, ali blijeđi od supernove, navodi ESA. Slike pokazuju da je objekt uočljivo blijedio u idućih šest dana opservacija s Hubblea.

Spektroskopske analize slike s Hubblea pokazale su da postoje naznake da je uhvaćena kilonova izbacivala materiju jednom petinom brzine svjetlosti.

Mjerenja svjetlosti i druge emitirane energije kilonove mogu pomoći znanstvenicima da objasne kako nastaju gama zrake, koliko brzo se svemir širi i odakle dolaze teški kemijski elementi kao što su zlato i platina.

Neutronske zvijezde Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ovim dobivate sve što se željeli', rekao je profesor fizike Duncan Brown, jedan od 4.000 znanstvenika koji su promatrali sudar dvije neutronske zvijezde.

Znanstvenici su dosad vjerovali da sudar neutronskih zvijezda ima dovoljnu snagu stvoriti masivnije elemente, ali nisu bili sigurni budući nisu opazili takav događaj.

'Vidimo kako nastaje zlato', rekao je Brown za Associated Press

Proračuni na osnovi teleskopskih mjerenja ultraljubičaste svijetlosti pokazali su da je ukupna masa izbačenih teških elementa 1.300 puta veća od mase Zemlje. I sva ta materija, zajedno s lakšim elementima, izbačena je u svim smjerovima i sada se širi svemirom.

Sudar je pomogao u objašnjavanju porijekla jedne od najopasnijih sila u svemiru, kratkih bljeskova gama zraka – zraka radijacije koji mogu izbrisati život na planetu koja im se nađe na putu. Te zrake su krenule u dva smjera, no, srećom, Zemlja nije bila na njihovom putu, ali i da su nastali isuviše daleko da bi bili opasni.