nova potvrda

Znanstvenici istražili milijune slučajeva i zaključili: Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole djeluje i ne uzrokuje autizam

21.04.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Da bi se istražila bilo kakva veza s autizmom, ispitivane su studije u koje su bili uključeni milijuni djece. Istraživači su otkrili da su slučajevi autizma podjednako dijagnosticirani kod cijepljene i necijepljene djece, što sugerira da cjepivo nema utjecaja na rizik od autizma

Novi dokazi, sinoć objavljeni u Cochrane Library, otkrivaju da su cjepiva MMR, MMRV i MMR + V učinkovita te da nisu povezana s povećanim rizikom od autizma.

Ospice, zaušnjaci, rubeola i vodene kozice (varičela) infektivne su bolesti uzrokovane virusima. Najčešće su u djece i mladih odraslih osoba te mogu dovesti do potencijalno fatalnih bolesti, invaliditeta i smrti. Ospice su jedan od vodećih uzroka smrti u djetinjstvu diljem svijeta. Rubeola je opasna i za trudnice jer može izazvati pobačaj ili štetiti nerođenim bebama.

MMR (ospice, zaušnjaci, rubeola) je kombinirano cjepivo koje štiti od sve tri infekcije. Kliničari mogu cijepiti protiv vodenih kozica kombiniranim cjepivom protiv MMR-a i vodenih kozica (MMRV) ili davanjem zasebno u isto vrijeme (MMR + V).

'Željeli smo procijeniti učinkovitost, sigurnost te dugoročnu i kratkotrajnu štetu cjepiva MMR u ovom ažuriranom pregledu, zadnji put ažuriranom 2012.', objašnjava vodeći autor, dr. Carlo Di Pietrantonj iz talijanske regionalne epidemiološke jedinice SeREMI.

Od 138 studija uključenih u ovaj pregled, 51 studija na 10 milijuna djece procjenjivala je koliko su cjepiva učinkovita u prevenciji bolesti, dok je 87 studija na 13 milijuna djece ocjenjivalo štetu. U pogledu učinkovitosti, pregled je utvrdio sljedeće:

Ospice

Jedna doza cjepiva bila je 95 posto učinkovita u prevenciji ospica. Na temelju podataka analiziranih u pregledu, broj slučajeva opao bi sa sedam posto u necijepljene djece na ispod 0,5 posto u djece koja su primila jednu dozu cjepiva. Nakon dvije doze učinkovitost je bila slična i iznosila je oko 96 posto.

Zaušnjaci

Jedna doza cjepiva bila je 72 posto učinkovita u sprečavanju zaušnjaka. To je poraslo na 86 posto nakon davanja dvije doze. Iz podataka analiziranih u pregledu, broj slučajeva opao bi sa 7,4 posto u necijepljene djece na jedan posto u djece koja su cijepljena s dvije doze.

Rubeola i vodene kozice

Rezultati za rubeolu i vodene kozice također su pokazali da su cjepiva učinkovita. Nakon što je jedna doza cjepiva bila 89 posto učinkovita u sprečavanju rubeole jedno je istraživanje pokazalo da je nakon 10 godina cjepivo MMRV 95 posto djelotvorno u sprječavanju zaraze vodenim kozicama. Izloženo vodenim kozicama, zarazilo bi se pet od stotinu cijepljene djece.

'Što se tiče sigurnosti, iz prethodnih studija širom svijeta znamo da rizici koje predstavljaju ove bolesti daleko nadmašuju rizike od cjepiva primijenjenih da se bolest spriječi', kaže dr. Di Pietrantonj. 'U ovom smo pregledu željeli pregledati dokaze o specifičnim štetama koje su povezane s tim cjepivima, koji se u javnosti često iznose bez rigoroznih znanstvenih dokaza.'

U vezi s kontroverzom koja proizlazi iz lažnih tvrdnji o povezanosti cijepljenja i autizma, pregled sažima dokaze iz dvije studije na 1.194.764 djece. Dijagnosticirani slučajevi autizma bili su podjednaki kod cijepljene i necijepljene djece.

Dvije daljnje studije s 1.071.088 djece ne otkrivaju povezanost cjepiva MMR i encefalitisa, upalnih bolesti crijeva, Crohnove bolesti, usporenog intelektualnog razvoja, dijabetesa tipa 1, astme, dermatitisa / ekcema, peludne groznice, leukemije, multiple skleroze, motoričkih poremećaja i bakterijske ili virusne infekcije.

Treba li cijepiti djecu: Evo što kažu u vodećoj svjetskoj klinici Mayo Izvor: Društvene mreže / Autor: Mayo Clinic

'Procijenili smo da su nerandomizirani dokazi o učinkovitosti cjepiva MMR prosječni. Visoko je ocijenjena sigurnost dokaza za cjepivo protiv vodenih kozica, zasnovanih na randomiziranim kliničkim ispitivanjima', kaže Di Pietrantonj.

'Općenito mislimo da postojeći dokazi o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva MMR / MMRV / MMR + V podržavaju njihovu upotrebu za masovnu imunizaciju', kažu istraživači te napominju kako je potrebno procijeniti epidemiološku i socioekonomsku situaciju u svakoj pojedinoj zemlji, kao i njihovu sposobnost da se populacija što bolje pokrije cjepivom te zaključuju:

'Potrebno je više dokaza da bi se moglo procijeniti opada li s vremenom zaštitni učinak cjepiva MMR / MMRV.'