NAKON PISANJA TPORTALA

Zmajlović i Vrdoljak ekspresno se pomirili

02.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Problem oko novog Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, čije usvajanje je zaustavljeno zbog spora ministarstava gospodarstva i zaštite okoliša oko lokacija za vjetroelektrane, nakon pisanja tportala i sastanka ministara Ivana Vrdoljaka i Mihaela Zmajlovića ekspresno je riješen

Kako doznajemo, sve vjetroelektrane koje su predviđene u postojećem Prostornom planu i trebale su biti izbrisane iz novoga, što je zahtijevao Zmajlović i čemu se protivio Vrdoljak, na koncu ipak ostaju ucrtane jer su za pripremu njihove gradnje investitori već uložili novac i jer su predviđene i nacionalnim strateškim dokumentima o energetici. S druge strane, Splitsko-dalmatinska županija iz novog će plana ukloniti ukloniti nekoliko novoplaniranih polja za vjetroelektrane i njih će moći odobravati tek nakon što izradi stratešku procjenu utjecaja za okoliš, dugoročni dokument koji će se odnositi na 49 posto površine županije koja se nalazi u sustavu zaštite 'Natura 2000'.

Postorni plan, koji je trebao biti usvojen u ožujku ili travnju i koji bi po najavama trebao omogućiti brojne investicije, najviše u turizmu i energetici, zbog nesuglasica ovih ministarstava bit će usvojen nešto kasnije od očekivanog: zbog lokalnih izbora u svibnju, proteći će više od maksimalnih šest mjeseci od javne rasprave do usvajanja, pa će ovih dana biti organizirana ponovna javna rasprava. Dokument će konačno biti usvojen najvjerojatnije odmah nakon izbora.

Više o problemu zbog kojega su na nekoliko mjeseci blokirane sve investicije u Splitsko-dalmatinskoj županiji pročitajte u prethodnim tekstovima na tportalu.