NASILJE U BALTIMOREU

Zloglasne bande sklopile savez za udare po policiji

28.04.2015 u 12:57

  • +10

Nered u Baltimoreu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters/Montaža: tportal

Bionic
Reading

U sukobima više stotina prosvjednika i policije u Baltimoreu u ponedjeljak navečer ozlijeđeno je 15 policajaca nakon pogreba crnog mladića koji je umro dok je bio u policijskom pritvoru. Vlasti su u pomoć pozvale Nacionalnu gardu te je proglašeno izvanredno stanje

Ulice Baltimorea izgledale su u utorak rano ujutro poput ratne zone. Gradski dužnosnici prosvjednike su okarakterizirali kao 'bande' koje su pljačkale, palile zgrade i razbijale izloge tijekom noćnog pohoda po gradu, a policija je uhitila 27 osoba.

Štoviše, policija Baltimorea je objavila da su primili pouzdane prijetnje niza bandi koje djeluju u gradu te su zanemarile međusobna neprijateljstva i sklopile savez kako bi napadale policajce, javlja cbslocal.com.

Navodno je riječ o poznatim bandama Black Guerilla Family, Bloods i Crips. 'Snage reda će poduzeti nužne mjere kako bi osigurale sigurnost svojih djelatnika', objavljeno je u priopćenju baltimorske policije.

Guverner Marylanda proglasio je izvanredno stanje u tom gradu, poslao Nacionalnu gardu i uveden je policijski sat. Škole su zatvorene, ograničen je gradski promet i dio poslovnih zgrada bit će zatvoren.

Sukobi u ponedjeljak bili su najnasilniji u SAD-u od prošle godine, kada su se u Fergusonu u Missouriju sukobili stanovnici s policijom zbog ubojstva crnog mladića koje je počinio bijeli policajac.