INSTRUKTORI BOMBAŠA-SAMOUBOJICA

Zloglasna mreža Hakani na crnoj listi UN-a

06.11.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Komitet UN-a Vijeća sigurnosti zadužen za sankcije prema talibanima uvrstio je na svoju crnu listu i mrežu Hakani, organizaciju iz Pakistana koja se optužuje za terorističko djelovanje i pripremanje bombaša-samoubojica

Kako javlja BBC, UN je odlučio staviti na svoju crnu listu mrežu Hakani iz Pakistana i Afganistana, koju se optužuje da je sudjelovala ili organizirala neke od najvećih terorističkih napada u Afganistanu u proteklih nekoliko godina. Mreža Hakani je odgovorna, smatra UN, za ubijanje osam ljudi u kabulskom hotelu 2008. godine, kao i za napad na hotel Intercontinental 2011, kada je poginulo 11 osoba. Povrh tih i još nekih napada, teroristička mreža Hakani drži i više talaca, među njima i 25-godišnjeg narednika američke vojske Bowea Bergdahla, koji je zarobljen prije tri godine. Nadalje, UN optužuje mrežu Hakani za suradnju s talibanima i drugim terorističkim organizacijama.

Dolazak na crnu listu podrazumijeva i konkretne sankcije, koje uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje novca i ostale imovine, zabranu prodaje oružja mreži Hakani, a obavezujuće su za sve članice UN-a.

Najpoznatije ime ove terorističke organizacije je Abdul Rauf Zakir, za kojeg se smatra da kontrolira njihove operacije u Kabulu i pojedinim afganistanskim provincijama, gdje upravlja i kampovima za obuku regruta mreže Hakani. Vojni analitičari upozoravaju da je mreža Hakani povezana s dijelovima pakistanskog sigurnosnog aparata, a njihovo djelovanje opisuju kao 'vrlo sofisticirano', zahvaljujući i 'velikom iskustvu'. Utočište pak imaju u Pakistanu, i to na sjeveru Vaziristana.

Mreža je pak ime dobila po Džalaludinu Hakaniju, koji je postao slavan u borbi Afganistanaca sa SSSR-om tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća.