SLOŽNO U JADOVNOM

'Zločini ustaša i partizana nisu jednaki'

jadovno4-260610

jadovno4-260610

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

U nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića održana je danas kod Šaranove jame na Velebitu, nedaleko Gospića, komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jadovno i otkrivena obnovljena spomen ploča.

Predsjednik Josipović rekao je da je u tim logorima ubijeno između 30.000 i 40.000 ljudi te je hrvatski antifašizam i partizansku borbu nazvao temeljem hrvatske državnosti. Suvremeni nastavak te borbe, pravedan i obrambeni Domovinski rat, nastavak je toga antifašizma što je zajedno dovelo do uspostave samostalne i demokratske Hrvatske, kazao je Josipović

Podsjetivši na uspješno provedenu denacifikaciju Njemačke Josipović je ustvrdio da hrvatska povijest još nije do kraja valorizirana jer je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava, poput ovih u Jadovnom. "Zbog toga ćemo obnoviti sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da inzistiram da se to ostvari", rekao je.

Pohvalio je pritom činjenicu da je Vlada omogućila da predstojeća proslava ustanka naroda Like protiv fašizma 27. srpnja u Srbu bude održana uz novoobnovljeni spomenik.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mirko Mećava osudio je, kako je kazao, ustrajna nastojanja da se sporadična zlodjela partizana u Drugom svjetskom ratu dovode u istu ravan sa sistemskim državnim terorom Nezavisne Države Hrvatske. "Pod sintagmom zločin je zločin, hrvatski i sprski nacional-šovinisti već godinama forsiraju izjednačavanje zlodjela partizana s ustašama i četnicima, antifašistočkog NOB-a s NDH, Josipa Broza Tita s Pavelićem, Jasenovca s Bleiburgom", rekao je.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus također se usprotivio izjednačavanju zločina i "politikom uvjetovanja pomirbe tim izjednačavanjem". "Mi odbijamo tu ideološku nagodbu. Želimo da se jasno kaže tko je bio na kojoj strani, tko je bio žrtva, tko je bio borac, i na kraju, pobjednik, a tko je bio krvnik, zločinac i poražen", kazao je. Podržao je ideju o podizanju središnjeg spomen obilježja s kosturnicom u Jadovnu, da bi se dolično sahranili ostaci žrtava koji su još uvijek razasuti na 32 mjesta u mračnim ponorima bezdanki.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osuđujući politiku zaborava takvih zločina nazvao je ustaške zločine politikom državnog genocida koja je uzrokovala kasniju politiku odmazde i osvete, te je i on osudio politiku izjednačavanje žrtava. "Na ovom su mjestu Srbi, Židovi i Hrvati bili žrtve bezumne mržnje samo zato što u jednoj ideji države za njih nije bilo mjesta u NDH".

Mlađan Đorđević
koji je u ime predsjednika Srbije položio vijenac za žrtve ustaškoga terora, kazao je da na to mjesto ne treba dolaziti s mržnjom, nego s ljubavlju. "Smatram da u spomen na žrtve Jadnova trebaju dolaziti Srbi, Hrvati, Židovi i drugi radi zajedničkih poruka mira i ljubavi", rekao je.

Molitvu za mrtve kadish čitao je rabin zagrebački Lucian Moša Prelević, u ime Gornjokarlovačke eparhije opjelo je služio vladika Gerasim

Komemoraciji su uz predstavnike Srpskoga narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca te Koordinacije židovskih općina i Udruge Jadovno 1941. iz Banja Luke, te više stotina drugih uzvanika, prisustvovali i izaslanici predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića te premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Uslijedilo je otkrivanje obnovljene spomen ploče u uvali Slana na otoku Pagu, s komemoracijom za žrtve ustaškoga terora u dva paška logora Slano i Matajna, a koji su također djelovali u sklopu Jadovna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi