VANZEMALJSKI 'EUROPLJANI'

Život na Jupiterovu mjesecu Europi postao mnogo izgledniji

20.05.2016 u 15:22

Bionic
Reading

Na Jupiterovom prirodnom satelitu Europi, oko tri kilometara ispod ledene površine, postoji slana vodena masa veličine Velikih jezera u SAD-u, a u njoj vjerojatno postoje ključni čimbenici optimalni za razvoj života, što znači da je to tijelo mnogo izgledniji kandidat za život nego što se do sada mislilo, pokazalo je novo NASA-ino istraživanje.

Voditelji studije vjeruju da je unutrašnjost Europe sličnija Zemlji nego što se do sada mislilo, odnosno da na njoj postoji toplina te ravnoteža kisika i vodika pogodna za razvoj života.

Naime, u interakcijama između Europina oceana i raspuknutih stijena, u procesu serpentinizacije mogle bi se stvarati goleme količine vodika i topline. S druge strane kako zračenje Jupitera razgrađuje molekule vode na Europinoj hladnoj površini s nje bi u ocean mogao dospijevati kisik koji bi ondje reagirao s vodikom.

Do ovakvog zaključka američki su znanstvenici došli na temelju računalnih modela, a rezultati su posebno zanimljivi jer pokazuju da bi uvjeti za život na Europi mogli postojati čak i bez podvodnih vulkanskih otvora koji su se do sada smatrali neophodnim faktorom. To pak znači da je vjerojatnost za postojanje uvjeta nužnih za život mnogo vjerojatnije.

Naime, znanstvenici su do sada vjerovali da bi bez vulkanskih aktivnosti preveliki dotok kisika s površine vode oceana učinio previše kiselima i otrovnima za život.

'Ako su stijene na dnu hladne one se lakše lome. To pak omogućuje stvaranje golemih količina vodika u procesu serpentinizacije koji će konačno osigurati da oksidansi budu u ravnoteži sličnoj onoj koja postoji u Zemljinim oceanima', objasnio je Steve Vance iz NASA-e.

'Kruženje kisika i vodika u Europinu oceanu trebalo bi biti ključan pokretač kemije i života, baš kao što je to slučaj na Zemlji', dodao je.

Koautor studije Kevin Hand ističe kako to ne isključuje mogućnost da se pod ledenim pokrivačem Europe nalaze podvodni vulkani koji izravno u ocean šalju vrelu vodu, bogatu mineralima, što bi dodatno poboljšalo uvjete za nastanak života.

'Oksidacijski agensi iz leda su poput pozitivnog kraja baterije dok se kemikalije na dnu oceana, tzv. reducirajući agensi, ponašaju poput njenog negativnog kraja. Pokušat ćemo otkriti jesu li izvanzemaljski oblici života dio ovog ciklusa', rekao je Hand.

Rezultati ovog najnovijeg istraživanja Američke svemirske agencije identični su onima otprije godinu dana, kada su znanstvenici ispod površine Ganimeda, također Jupiterovog mjeseca i najvećeg prirodnog satelita u Sunčevom sustavu, pronašli ocean dubok oko 100 kilometara.

Znanstvenici su još ranije ispod zaleđene površine Saturnovog mjeseca Enkelada otkrili izvore vruće vode, a voda je otkrivena i na Jupiterovom mjesecu Kalisti.