REAKCIJA NA MOGUĆU ZABRANU BORBI BIKOVA

Život damo, bikijadu ne damo!

Bionic
Reading

Sadašnjim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je obučavanje životinja za borbe i organizacija istih, osim borbi bikova. Od 2013. bikijade bi mogle biti zabranjene. Ova najava digla je uzgajivače bikova iz Dalmatinske zagore, koji su poručili da su za bikove spremni robijati i pet godina

Borbe bikova u Šestanovcu, Radošiću, Dicmu i u drugim mjestima Dalmatinske zagore od iduće godine možda će biti zabranjene nakon što su Prijatelji životinja od resornog ministra Tihomira Jakovine zatražili hitnu zaštitu bikova koji se 'ozljeđuju i muče, a sve u svrhu zabave', piše Slobodna Dalmacija.

Sadašnjim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je obučavanje životinja za borbe i organizacija istih, osim tradicionalnih borbi bikova. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da će do kraja 2012. godine krenuti u izmjene Zakona. Bikovi su do 2006. godine uživali zaštitu, no nakon nekoliko HDZ-ovaca iz Dalmacije koji su u Saboru tražili da se bikovi izostave iz Zakona prijedlog je prihvaćen.

Slobodna neslužbeno doznaje da bi bikijade 2013. trebale biti zabranjene.

Silvio Braica, etnolog i dugogodišnji ravnatelj Etnografskog muzeja u Splitu, kaže da bikijade nisu povijesno nasljeđe.

'To je tradicija možda u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali Dalmacije i Dalmatinske zagore ne. Takav način borbe životinja nije naše nasljeđe. Ja i moji suradnici, kao i kolege etnolozi, nismo naišli na zapise u kojima bi se takve borbe spominjale', kazao je Baica.

'Ako ih zabrane, ja ću borbe bikova i dalje organizirati. Mi obnavljamo staru tradiciju. Puno je laži izrečeno, a ti stručnjaci ne znaju što govore. Zagora će se usprotiviti bilo kakvoj zabrani', kazao je Mate Radanović iz udruge Zekonja u Kladinjcima.

Jakov Kokan, organizator Koride u Dicmu, navodi da su njemu bikovi kao obitelj. 'Mi se o njima brinemo, hranimo ih, do bika nekad više držimo nego do ukućana. Plaćamo mu zdravstvenu skrb, skupu hranu. Ako tko čini dobro bikovima, onda smo to mi. I nije istina da se bikovi često ozljeđuju, ranjavaju se rijetko. Ako nam ovo oduzmu, upropastili su nas', poručio je Kokan.