jeftino rješenje

Ukrajinci ruske dronove ruše kao od šale, a sve zbog mreže od 8000 mobitela

28.03.2024 u 06:04

Bionic
Reading

U više od dvije godine dugom ratu s Rusijom, Ukrajina je zbog nedostatka novca i opreme morala pribjeći inovativnim i jeftinim rješenjima da bi se mogla braniti od ruske invazije. Jedna od tih inovacija uključuje mrežu mobitela i mikrofona za praćenje dronova

O tom je sustavu nedavno, na simpoziju AFA Warfare 2024., govorio zapovjednik američkih Zračnih snaga u Europi, general James Hecker, a on smatra da Amerikanci mogu mnogo naučiti od Ukrajinaca te da će rješenja iz Ukrajine promijeniti način ratovanja.

'I što su učinili? Uzeli su 8000 mobilnih telefona, stavili ih na štapove visine šest stopa (oko 1,8 metara), postavili ih svugdje oko Ukrajine, a pokraj njih stavili su mikrofone tako da mogu čuti dronove kamikaze kako dolaze. To košta 500 dolara. Na taj način mogu dobiti smjer kretanja i brzinu dronova te mogu slati te informacije do oko 200 mobilnih jedinica protuzračne obrane. Treniraju čovjeka šest sati da sjedi u toj mobilnoj jedinici i gleda u iPad koji mu pokazuje putanju dronova. Neki dan u zraku ih je bilo 84, a Ukrajinci su ovom metodom uspjeli uočiti i pratiti svih 84 te srušiti njih 80 protuavionskim topovima, što je isplativije nego da su ih rušili daleko skupljim projektilima Patriot ili SM-2', rekao je Hecker na simpoziju i dodao da zemlje NATO-a sada također razmatraju može li se ta oprema koristiti za jačanje njihovih mreža protuzračne obrane.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Wall Street Journal Opinion

Riječ je o projektu za koji su ukrajinski izvori rekli da je previše tajnovit da bi se o njemu raspravljalo, a nalazi se u sklopu ukrajinske nacionalne zapovjedne i kontrolne mreže protuzračne obrane, poznate kao Viraž, koja se oslanja na najmanje 40 odvojenih vrsta senzorskih mreža za otkrivanje, praćenje i prepoznavanje prijetnji u zraku, piše Yahoo!News.

Princip rada je takav da akustični senzori prikupljaju nekarakteristične zvukove iz okoline prije nego što se umjetna inteligencija upotrijebi za utvrđivanje toga jesu li anomalije nadolazeći dronovi kamikaze ili projektili. Najosnovniji senzor, koji je proizvela nevladina organizacija pod nazivom Nebeska tvrđava, raspoređen je u područjima blizu prve linije bojišnice u Ukrajini. Izgrađen je od pametnog telefona s operativnim sustavom Android, smještenog u kutiji s drugim komercijalno dostupnim tehnologijama. Mobilni telefoni stalno su uključeni i snimaju kako bi otkrili nadolazeće zračne mete, a koriste lokalne mreže mobilnih telefona za prijenos informacija natrag u centralizirani sustav. Sustavi se financiraju putem inicijative Sigurna neba, uspostavljene u sklopu platforme ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pod nazivom United24.

Ilustrativna galerija/Ruski operateri dronova Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Dr. Thomas Withington, stručnjak za protuzračnu obranu pri Royal United Services Institute, rekao je: 'Zanimljivo je da se ova tehnologija vraća jer je bila u modi prije izuma radara 1920-ih i 1930-ih'. Naime tijekom Drugog svjetskog rata na britanskoj obali grofovije Kent izgrađeni su akustični sustavi. Divovske betonske kupole, poznate kao zrcala, korištene su za pojačavanje zvuka nadolazećih neprijateljskih zrakoplova. Promatrači su mogli usporediti reflektirane zvukove da bi izračunali njihovu visinu, brzinu i putanju leta.