SPOR OKO OVRŠNOG ZAKONA

Živi zid: Predsjednica obmanjuje javnost i produbljuje agoniju dužnika

25.02.2015 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović podnijela je u utorak Ustavnome sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom dvaju članaka Ovršnoga zakona koji se odnose na slučajeve kada je predmet ovrhe dom ovršenika kojima je to ujedno i jedina nekretnina. Iako je u medijima ovaj potez okarakteriziran kao pokušaj rušenja Ovršnog zakona, Živi zid ovaj potez ocjenjuje kao kozmetičko rješenje kojim se obmanjuje javnost. Pritom su iznijeli svoja dva prijedloga čijom bi se primjenom pomoglo dužnicima

Živi zid podučava predsjednicu RH da je u svom zahtjevu za ocjenom ustavnosti Ovršnog prijedloga ispustila iz vida ključni članak 34. Ustava Republike Hrvatske koji glasi: 'Dom je nepovrediv' kojim je bjelodano da je jedina nekretnina za stanovanje tj. dom ustavno zaštićena vrijednost.

'Samim time, svaki pokušaj deložacije građana iz jedinog doma, a u situaciji kada on nema drugih sredstava za osiguravanje drugog smještaja, ima se smatrati protuustavnim. Svi ostali prijedlozi kao što su odgode agonije dužnika na šest mjeseci odnosno godinu dana ili traženje izlaza u osobnom bankrotu ukazuju na temeljno nerazumijevanje dubine problema u kojima se nalaze deseci tisuća hrvatskih građana koji više nemaju mogućnosti otplaćivati najosnovnije obaveze, a kamoli plaćati najamnine u vlastitom domu po tržišnim cijenama', poručuju u svojem priopćenju aktivisti Živog zida.

Zbog svega navedenoga, potez predsjednice Kolinde Grabar Kitarović smatraju motiviranim osvajanjem prizemnih političkih poena, a radi se, kažu aktivisti, o kvazirješenju (poput onih HDZ-ovih i SDP-ovih) u svrhu obmanjivanja javnosti što dovodi do produbljivanja agonije dužnika.

'Posve je jasno da se pitanje zaštite dužnika u ovakvoj situaciji ne može rješavati isključivo Ovršnim zakonom i propisima o prisilnoj naplati, nego temeljitom reformom uzroka nelikvidnosti sustava koji je doveo do rapidnog rasta broja ovršnih postupaka', ističu nudeći pritom dva prijedloga za koja smatraju da bi doista pomogli dužnicima.

Živi zid, naime, predlaže uvođenje trenutnog moratorija na ovrhe i prisilna iseljenja te pokretanje opsežne reforme monetarnog i financijskog sustava koji bi za cilj imao osiguravanje uvjeta za otplatu obaveza. Ovo potonje uključivalo bi ukidanje valutne klauzule, konverzija svih kredita u kunske, devalvacija kune i druge mjere, koje nisu naveli.

Ponovili su svoju tezu da u trenutačnom makroekonomskom sustavu građani nisu odgovorni za neotplativost dugova budući da je sustav postavljen tako da generira dugove i stotine tisuća ljudi čini beskućnicima.

'Upravo to je razlog zbog kojeg Živi zid staje na stranu dužnika i činit ćemo to dokle god se ne ispune dva spomenuta uvjeta, a to su moratorij na ovrhe i provođenje radikalnih reforma', poručili su.