NOVI - STARI HDZ-OVAC KOVAČ:

'Živi Pašalić služio je za obračun s mrtvim Tuđmanom'

08.03.2012 u 10:02

Bionic
Reading

Mogući povratak Ivića Pašalića i njegovo potpisivanje pristupnice u HDZ, i dalje podiže prašinu. Njegov nekadašnji suradnik koji je iz HDZ-a otišao 2002. godine kaže da će utemeljitelji HDZ-a kroz mjesec dana preporučiti za koga glasati na unutarstranačkim izborima

HDZ i dalje omogućava vladajućima da uživaju bez adekvatne oporbe, ovog se puta lome koplja oko Ivića Pašalića koji je najavio ulazak u stranku. Aktualna predsjednica HDZ-a ne gleda blagonaklono na taj potez i kaže da je skupštinu temeljnog ogranka stranke na koju je Pašalić pozvan kao gost trebalo prekinuti. Također je tražila ispis svih upisanih u stranku posljednjih šest mjeseci.

Među njima je i Milan Kovač, nekadašnji saborski zastupnik i bivši ministar privatizacije i upravljanja imovinom. Iz stranke je izašao 2002. nakon Sanaderove pobjede te je suosnivač Pašalićeve stranke Hrvatskog bloka. U HDZ se ponovno učlanio u siječnju ove godine te je ponosni vlasnik članske iskaznice.

'Ja nisam Pašalićev odvjetnik no mislim da u Hrvatskoj malo dijete zna da je živi Pašalić trebao poslužiti za obračun s mrtvim Tuđmanom i Šuškom', rekao je Kovač za sinoćnji Dnevnik 3 HTV-a

Kaže da je 'shizofreno' da se kandidati za predsjednika HDZ-a 'dižu na stražnje noge' kada se netko upiše u stranku umjesto da se hvale. Kaže da je tisuće ljudi napustilo HDZ kada je Sanader došao na čelo stranke, a isto toliko je kaže sam Sanader 'pomeo'. 'Kada smo vidjeli što se događa, mi preostali, živi utemeljitelji HDZ-a sjeli smo i rekli da idemo pomoći, da na unutarstranačkim izborima pobjedi najbolji', rekao je Kovač. Zaključuje da će pratiti sve što se u stranci događa, vidjeti koji se kandidat vraća temeljnim načelima u novim uvjetima te će kroz mjesec dana izaći s priopćenjem i reći tko po njima treba voditi stranku.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik kazao je pak da je riječ o 'aktiviranju voštanih figura' te da je Pašalić 'simbol onog najgoreg iz Tuđmanovog razdoblja'. 'On je od skromnog liječnika skromnih prihoda postao enormno bogata osoba i u tom kontekstu treba tražiti onog tko je aktivirao Pašalića', tvrdi Pecnik. Ne zna je li ga aktivirao Vladimir Šeks, Darko Milinović ili pak Tomislav Karamarko. Ne isključuje da su ga angažirala sva trojica jer je kaže u HDZU-u situacija 'shizoidna, komična i groteskna'.

'Onaj tko želi moderni HDZ kao demokršćansku modernu stranku taj s Pašalićem ne može kombinirati. Tko želi retuš starog HDZ-a taj u Pašaliću vidi potencijal', zaključio je.